Bekymringsfull statistikk: den mest ondsinnede søppelposten kommer med ransomware
Vi har nylig skrevet om den plutselige økningen i søppelpost som har nådd og allerede overgått toppåret i 2010. Vi blir ikke lenger overrasket over å finne et titalls eller hundretalls slike e-poster i innboksen hver eneste dag. De mer erfarne brukerne har lært seg å ignorere dem, men mindre erfarne brukere i nettsamfunnet risikerer fremdeles å bli involverte i teknisk støtte- eller phishing-svindel. Et uforsiktig møte med søppelpost kan dessuten føre til en alvorlig datainfeksjon. Her er det ransomware som bør fryktes mest. Disse programmene er svært ondsinnede. Så snart de infiltrerer datamaskinen låser de filene på harddisken og eventuelle eksterne enheter som er tilkoblet. Deretter krever de at offeret betaler en løsesum for å få filene tilbake.
Locky-viruset var et av de første ransomware-virusene som ble spredt via ondsinnet søppelpost. Selv om teknikken hadde blitt brukt før, klarte Locky-viruset å benytte det på en mer omfattende skala. Utallige etterfølgere til Locky dukket snart opp, som ransomware-truslene Zepto og ODIN. Disse benyttet den samme metoden for å komme seg inn i offerets datamaskin. Vi bør nevne at Proofpoints nylig publiserte «Threat Summary» for tredje kvartal i 2016 viser at en overveldende andel på 96,8 % av ondsinnede eposter mottatt over hele verden kommer med Locky eller en versjon av dette malware-programmet. Proofpoint nevner også andre ransomware-trusler, inkludert CryptFile2, MarsJoke og Cerber. Disse er ikke like utbredt, men er likevel blitt aktivt distribuert det siste kvartalet. Generelt sett har spredningen av ransomware økt 10 ganger siden i fjor. Slike tall er veldig bekymringsfulle, og beviser at søppelpostkampanjer er mer aktive enn noensinne. Det viser dessuten at en stor del av nettbrukere fremdeles ikke har nok kunnskap om nettkriminalitet, eller rett og slett velger å ignorere det. Dessverre fører dette kun til økt spredning av malware-infisert søppelpost.
Med tanke på denne skremmende statistikken lurer du kanskje på om det i det heletatt er mulig å beskytte seg mot ransomware-infeksjon. Malware-utviklere kan dessverre være svært kreative når det gjelder metoder for å lure brukerne til å laste ned infiserte e-postvedlegg. Fakturaer, fartsbøter, kjøpsbekreftelser og til og med offentlige meldinger kan bli sendt til deg. Du bør imidlertid være forsiktig med å laste ned vedlagte filer, selv om du tror du kan stole på personen som har sendt e-posten. I stedet bør du kontakte avsenderen for å sikre at e-posten er tygg å åpne. Det anbefales dessuten at du har en sikkerhetskopi av all verdifull data. Slike sikkerhetskopier bør lagres på en ekstern disk i tilfelle du skulle bli infisert.