Hva er nettleserkaprer og hvordan fjernes det

av Gabriel E. Hall - - Oppdatert | Type: Nettleserkaprer

En nettleserkaprer er et potensielt uønsket program, normalt et nettlesertillegg eller ekstraprogram, som forårsaker endringer i nettleserens innstillinger. Slike programmer starter aktiviteten sin ved å endre startside, standard søkemotor og ny fane-side. Så snart nettleseren fullfører disse endringene får den muligheten til å omdirigere brukere til forhåndsbestemte nettsider som prøver å øke populariteten. Utviklerne av nettleserkaprere tjener penger ved å promotere nettsider og hjelpe dem med å øke besøkstrafikken. Det er dessverre ingen garanti for at alle slike nettsider er legitime og harmløse.

Nesten alle nettleserkaprere er i stand til å innhente informasjon om brukerens nettleservaner. Slike programmer innhenter informasjon om spørringene dine, hvilke nettsider du besøker mest, hvilke filer du laster opp, hvilken informasjon du taster inn og lignende. Dette anses som ikke-personlig identifiserbar informasjon, men enkelte nettleserkapreren kan også prøve å innhente personlig identifiserbar informasjon og avsløre denne til tredjeparter. Det kan nevnes at alle programmer som er kategoriserte som nettleserkaprere lanseres av kommersielle årsaker. Dersom du ønsker å beskytte personvernet ditt og øke PC-ens sikkerhet bør du fjerne alle nettleserkaprere fra systemet.

Påvirkningen på systemet og datamaskinens ytelse

Så snart nettleserkapreren kommer seg inn i offerets PC-system forårsaker det normalt følgende aktiviteter:

  • Endringer i alle nettlesere. Når systemet er infisert av en nettleserkaprer kan du forvente å oppdage en ukjent startside, standard søkemotor og ny fane-side. Nettleserkaprere kan dessuten legge til eller fjerne oppføringer i bokmerkelisten og fylle det med ukjente eller til og med uønskede bokmerker. Det initierer disse systemendringene uten brukerens godkjennelse.
  • Omdirigeringer til ukjente domener. Nettleserkapreren brukes først og fremst til å omdirigere brukere til forhåndsbestemte nettsider og promoterer dem på denne måten. Denne effekten oppnås ved å vise endrede søkeresultater og av og til dessuten blokkere vel ansette nettsider. Vær oppmerksom på at det ikke finnes noen garanti for at alle slike nettsider er harmløse, så omdirigeringer kan til en alvorlig grad redusere datamaskinens sikkerhet.
  • Innhenting av personlig ikke-identifiserbar informasjon. Som adware-programmer kan nettleserkaprere prøve å innhente informasjon som er relatert til folks aktivitet på nettet. I følge utviklerne av slike programmer innhenter de først og fremst data om brukernes aktivitet på nettet, som besøkte nettsider, informasjon de taster inn, datamaskinens IP-adresse, lokasjon, nettlesertype osv. Svindlere kan imidlertid også bruke slik programvare for å innhente innloggingsdata, kontaktinformasjon og andre konfidensielle opplysninger.
  • Forhindre fjerning fra systemet. Normalt tilbyr ikke nettleserkaprere alternativer for avinstallering, slik at de kan forhindre å bli fjernet. De kan dessuten bruke hjelpeobjekter som kan gjøre at de dukker opp igjen i nettleseren etter at PC-en er startet på nytt.
  • Forårsake problemer tilknyttet systemets stabilitet og ytelse. De fleste nettleserkaprere reduserer nettleserens og datamaskinens ytelse fordi de er dårlig programmerte. Når man er infisert av en slik nettleserkaprer kan man dessuten oppdage problemer med ustabilitet, feil og redusert ytelse på datamaskinen.

Distribusjonsmetoder for nettleserkaprere

Generelt sett er fire ulike metoder benyttet til å distribuere nettleserkaprere:

Freeware, shareware eller annonsestøttede programmer. Vær oppmerksom på at det finnes mange ulike nedlastingsassistenter, programmer for strømming eller redigering av video og lignende som er buntet med mistenkelige nettlesertillegg eller verktøylinjer. Selv pålitelige produkter kan lure brukere til å endre nettleserens standardinnstillinger.

Villedende offisielle nettsider. Du kan bli overbevist om å laste ned et villedende program som anses for å være en nettleserkaprer. Vennligst dobbeltsjekk søkemotorer, verktøylinjer, nettlesertillegg og utvidelser før du installerer dem på datamaskinen din. Du kan alltid søke opp programnavnene og se hva andre brukere har skrevet om dem.

Adware-programmer. Disse potensielt uønskede programmene har også blitt brukt til å spre nettleserkaprere som ekstrakomponenter. Først og fremst anbefaler vi ikke at du laster ned adware til systemet. Dersom du ikke synes at påtrengende annonser er negativt bør du overvåke installasjon av slike programvarer ettersom du enkelt kan komme til å installere nettleserkapreren på PC-en din.

Falske popup-annonser. Noen nettleserkaprere har blitt spredt ved hjelp av falske annonser som rapporterer om manglende oppdateringer. Dersom et popup-varsel hevder at Java, Flash Player eller FLV Player er utdatert, bør du ignorere det ettersom det kan bli brukt kun for å distribuere det usikre programmet. Så snart offeret klikker på en slik popup-annonse kan skadelige skript installere en nettleserkaprer eller lignende PUP.

De vanligste nettleserkaprerne

delta-homes.com: Tusenvis av brukere har blitt påvirket av denne ondsinnede nettleserkapreren. Den er aktivt blitt spredt i pakker med både legitime og ondsinnede programmer, så det er ingen overraskelse at så mange brukere har oppdaget den på datamaskinene sine uten å ha godkjent installasjon av det. De nyeste versjonene av Delta Homes-viruset kan fjernes kun ved hjelp av oppdatert antispyware.

mystartsearch.com: Dette er et annet eksempel på en nettleserkaprer. Uansett hvor attraktiv den ser ut kan annonser som blir vist gjennom den være skadelige. Mystartsearch kan fjernes enten manuelt eller automatisk, men 2spyware anbefaler sistnevnte. Ellers kan du ikke være sikker på at alle ekstrakomponenter, inkludert hjelpeobjekter, fjernes fra datamaskinen.

dregol.com: Du bør være forsiktig med denne søkemotoren ettersom den kan kapre alle nettleserne dine uten at du har godkjent det. Etter å ha gjort dette kan den begynne å spore deg bak ryggen din og innhente informasjon om deg. Du kan aldri gjette hva slags data som blir innhentet ved hjelp av dette programmet og hvilke parter som er i stand til å bruke det.

Hva bør du gjøre hvis du tror at datamaskinen din er infisert

Du kan fjerne nettleserkapreren ved hjelp av automatisk eller manuell fjerning. Her finner du mer informasjon om de to variantene:

Automatisk fjerning: Den enkleste måten å forhindre infiltrering på er å installere en vel ansett antispyware. Det samme kan sies om å fjerne slike potensielt uønskede programmer. Du bør vurdere manuell fjerning av nettleserkaprere kun hvis du har god teknisk kunnskap og er en erfaren PC-bruker. Slike programmer spres normalt i pakker med ulike komponenter som ikke er mulig å finne på vanlige steder, som oppgavebehandleren.

Manuell fjerning: 2spyware-teamet er alltid ute etter å teste ulike nettleserkaprere. I enkelte tilfeller kan imidlertid selv de mest nøyaktige stegene for fjerning mislykkes. Dette er på grunn av at utviklerne jevnlig oppdaterer nettleserkaprerne og lignende PUP-er. Dersom du føler at du er avansert nok til å kunne finne alle komponentene til nettleserkapreren er du velkommen til å bruke den manuelle fjerningsveiledningen som tilbys nedenfor beskrivelsen av hver enkelt nettleserkaprer.

De nyeste virusene som er lagt til databasen

Informasjon oppdatert: 2016-03-23

På andre språk

Programvare
Sammenlign