Hvordan fjerne adware

av Olivia Morelli - - Oppdatert | Type: Adware

Adware (også kjent som annonsestøttet program) er en programvare som benyttes for annonsering. Så snart det er installert på systemet forårsaker det reklameinnhold inkludert popup-vinduer, banner-annonser, intext-lenker og lignende annonsetyper som skal øke populariteten av relaterte nettsider.

Adware brukes normalt til å promotere relaterte parter og generere inntekt for utviklerne. Når det legges til i nettleseren kan imidlertid slik programvare også innhente ikke-personlig identifiserbar informasjon om brukerens aktiviteter på nettet. De innhentede dataene benyttes til å akkumulere generell statistikk som hvilke nettsider folk besøker mest, hvilke annonser de klikker på og hvilke opplysninger de taster inn.

Merk at adware normalt deles inn i to kategorier – potensielt uønsket og legitim. Illegale annonseringsprogrammer er veldig skadelige fordi de kan innhente sensitive opplysninger. I dette tilfellet kan brukeren uten vilje avsløre data som innloggingsopplysninger, e-postadresse, datamaskinens IP-adresse, lokasjon og lignende.

Hvordan fjerne adware

Typisk adware-oppførsel på systemet

Dersom et adware-program infiltrerer systemet installerer det normalt filene sine og begynner å kjøre i systemets bakgrunn. I tillegg vil det kunne:

  • Vise popup-annonser, bannere og intext-lenker. Innholdet promoterer affilierte parter som prøver å øke populariteten.
  • Forårsake omdirigeringer til affilierte nettsider i alle nettlesere. Slik aktivitet initieres dessuten for å prøve å øke nettrafikk til slike nettsider.
  • Installere ytterligere komponenter uten brukerens godkjenning. Normalt promoterer adware-programmene relaterte verktøylinjer, andre adware-programmer og uønsket tredjeparts programvare.
  • Spore brukerens aktiviteter på nettet og innhente informasjon om interesser, mest besøkte nettsider, inntastet data osv. Så snart opplysningene er innhentet blir hele datapakken sendt til en ekstern server.
  • Degradere systemets ytelse. Noen adware-parasitter er dårlig programmerte slik at de kan forårsake redusert systemhastighet og ustabilitet.
  • Oppdatere seg selv via nettet uten å varsle brukeren om installasjon av ytterligere filer.
  • Unngå å tilby en fullstendig avinstallasjonsfunksjon for å forhindre eliminering fra systemet. Du kan dessuten oppdage at det vil gjenoppstå rett etter oppstart selv om du har fjernet det fra datamaskinen.

Hvordan fjerne adware

De vanligste distribusjonsmetodene

Adware spres ikke som vanlige virus. Slike programmer benytter ikke trojanere og lignende ondsinnede komponenter når de ønsker å infisere systemet. I stedet setter de sin lit til tre distribusjonsteknikker:

Villedende offisielle nettsider. De fleste adware-programmer har en offisiell nettside som presenterer dem som nyttige verktøy, for eksempel et kraftig nettlesertillegg, en nyttig shopping-assistent eller et morsomt spilltillegg. Dersom du lar deg lure til å tro at slike programmer er i stand til å hjelpe deg på noen som helst måte kan du ende opp med adware på datamaskinen din. Derfor anbefales det alltid at man søker på nettet etter mer detaljert informasjon om programmet man er i ferd med å installere.

Bundling. Mange gratisprogrammer (freeware- og shareware-programmer) er buntet med adware. Dersom du ikke følger med under installasjonen av slike gratisprogrammer kan du ende opp med uønskede nettlesertillegg, utvidelser, tilleggsprogrammer, verktøylinjer og lignende adware-programmer. Avinstallering av vertsprogrammet gjør ikke at man blir kvitt det tilknyttede adware-programmet. Denne distribusjonsmetoden er den vanligste når det gjelder promotering av adware og lignende parasitter som nettleserkaprere. For å beskytte seg selv bør brukere alltid velge enten tilpasset eller avansert installasjon av freeware-programmer.

Falske popup-annonser. Klikk på villedende popup-annonser kan være skadelig og kan føre til infiltrering av adware-programmer. De vanligste slike varsler «anbefaler» nedlasting av manglende oppdateringer, nødvendig programvare og lignende. Sikkerhetseksperter anbefaler at man ignorerer slike varsler. Den sikreste måten for å oppdatere/installere nødvendige programmer er å bruke den offisielle nettsiden.

Hvordan fjerne adware

Eksempler på de mest relevante adware-programmene

DNS Unlocker: Dette er en ekstremt aggressiv adware som benytter ulike teknikker for å forhindre å bli fjernet fra systemet. Du kan installere dem for å fjerne blokkeringen på ulike nettsider, men alt du får er villedende popup-annonser på favorittsidene dine. Det er ikke anbefalt å klikke på dem ettersom DNS Unlocker-annonser kan føre til infiltrering av ytterligere adware, som DNS Unblocker, DNS-Locker og DNS-Keeper. I de fleste tilfeller vil imidlertid programmet infiltrere datamaskinen uten brukerens tillatelse.

Outrageous deal: Dette er en adware som benytter intensive markedsføringskampanjer for å promotere seg selv. Du kan enten installere det fra den offisielle nettsiden eller i en pakke med andre programmer. Vi anbefaler på det sterkeste at du fjerner slike programmer ettersom Outrageous Deal-annonser og lignende varsler kan omdirigere deg til ondsinnede sider som prøver å svindle deg for penger. Dersom du er en uerfaren PC-bruker kan det være vanskelig å bli kvitt dette programmet manuelt, så automatisk fjerning av Outrageous Deal anbefales.

Offers4U: Dette adware-programmet promoteres som en shopping-assistent, men du klarer neppe å finne noen som har klart å spare penger ved hjelp av dette programmet. Normalt bruker slike programmer annonsene sine til å omdirigere folk til forhåndsbestemte nettsider. Derfor fylles de med ulike varsler om rabatter og prissammenligninger. Hovedproblemet er at du aldri kan vite hvilken nettside du blir omdirigert til. Dersom du ønsker å unngå Offers4U omdirigeringer bør du derfor fjerne dette adware-programmet.

Hvordan fjerne adware

Fikse datamaskinen etter infiltrering av adware 

Det finnes to ulike metoder som kan benyttes for å fjerne adware fra systemet:

Manuell fjerning: Hver enkelt adware-parasitt har sine egne steg for fjerning som må utføres for å eliminere det fra systemet. Disse tilbys av sikkerhetsekspertene hos Viruset.no, som tester adware-programmet og finner den enkleste måten for å bli kvitt det. Flere ganger har det imidlertid vist seg at manuell fjerning av adware kan være komplisert ettersom disse programmene spres sammen i en pakke med ulike komponenter. For å unngå å etterlate uønskede filer og lignende komponenter på datamaskinen din bør du velge automatisk fjerning. 

Automatisk fjerning: Den mest pålitelige måten for å fjerne adware og tilhørende komponenter er å benytte et legitimt antispyware-program. Du bør imidlertid velge klokt ettersom det er mange villedende anmeldelser på nettet. Viruset.no-teamet varsler alltid brukeren om hvilke verktøy som kan brukes for fjerning av et spesifikt adware-program. Normalt har slike programmer en egen parasittdatabase som gjør det mulig for dem å oppdage og eliminere de mest uønskede komponentene.

De nyeste adware-truslene i databasen

Informasjon oppdatert: 2016-03-18

På andre språk

Programvare for fjerning av adware
Sammenlign