Datavirus og malware

av Lucia Danes - - Oppdatert | Type: Alle

Datavirus (eller malware) er ondsinnede programmer som er utviklet for å initiere uautorisert aktivitet på det infiserte PC-systemet. De kan medføre alvorlige problemer, så brukere bør unngå å installere virus på datamaskinene sine. I de fleste tilfeller er datavirus opprettet for å generere penger, så de kan begynne å spore offeret og innhente personlig identifiserbar eller ikke-identifiserbar informasjon. De kan dessuten forårsake omdirigeringer, redusere ytelsen på datamaskinen og lignende problemer. Adware, nettleserkaprere, ransomware, trojanske hester og spyware er de mest populære kategoriene innen malware.

Malware infiserer systemet uten at brukeren godkjenner eller er klar over det. Du kan laste ned slike ondsinnede programmer på datamaskinen i en pakke med ulisensiert programvare. Dette inkluderer ulovlige spill, piratkopier av antispyware/antivirus-programmer og lignende nedlastinger. Brukere bør dessuten være veldig forsiktige med e-postmeldinger ettersom slike kan inneholde ondsinnede lenker eller infiserte vedlegg. Sikkerhetseksperter advarer dessuten om ulovlige nettsider og villedende popup-annonser som også blir utnyttet for å distribuere malware. Hvis en reklame ser for god ut til å være sann, bør du ignorere den. Nesten alle disse programmene kan stoppes ved hjelp av et pålitelig antimalware-program. Selv de kraftigste sikkerhetsprogrammene kan imidlertid av og til mislykkes i å beskytte datamaskinen ettersom virus kontinuerlig oppdateres. Det tar tid å utvikle nye oppdateringer for antimalware-verktøy.

Funksjonaliteten hos datavirus avhenger av typen, men tap av penger og data er de vanligste problemene som forårsakes av ondsinnet programvare. Ofre kan dessuten oppleve problemer i nettleseren (endring av startside/ny fane-side, visning av annonser, omdirigeringer til ondsinnede nettsider osv.) og PC-relaterte problemer (redusert hastighet, problemer med å starte legitime programmer, forekomst av falske systemskannere osv.). Malware kan også infisere systemet med ytterligere virus eller prøve å koble den infiserte datamaskinen til botnet og deretter bruke den til å distribuere søppelpost. De fleste trusler som tilhører malware-kategorien kjører stille i bakgrunnen og offeret aner ikke at systemet er infisert. Mistenkelige prosesser i oppgavebehandleren, forekomsten av ulike verktøylinjer i nettleseren, endringer i systeminnstillinger og redusert hastighet er tegn på at PC-ens sikkerhet er i fare.

Hvis du allerede har oppdaget noen av disse problemene kan datamaskinen din være infisert. For å vite hva du har å gjøre med og hvilken elimineringsmetode du bør bruke, må du først identifisere trusselen. Du kan gjøre dette ved å besøke en database med datavirus eller ved å kjøre et fullstendig systemskann med et av våre anbefalte antimalware-programmer. Hvis du allerede kjenner til hvilket malware-program du er infisert med kan du fikse datamaskinen ved å følge vår detaljerte veiledning for fjerning eller ved å kjøre et fullstendig systemskann med et antispyware-program. For å velge riktig program kan du se vår programvare-seksjon. Vi anbefaler på det sterkeste at du benytter et anbefalt verktøy for å fikse datamaskinen din.

De nyeste virusene som er lagt til databasen

Informasjon oppdatert: 2016-09-06

På andre språk