Fjern SamSam-virus (Instruksjoner for fjerning) - oppdatert okt 2017

SamSam fjerningsguide for virus

Hva er SamSam ransomware-virus?

Hva kan du forvente av SamSam ransomware-viruset?

SamSam ransomware virus

Noen virus tiltrekker mer oppmerksomhet enn andre. Ransomwareviruset SamSam, også kjent som Samas/SamSam/MSIL.B/C, har virksomheter som primærmål. Flere sykehus er allerede infiserte av denne filkrypterende trusselen. Dette betyr imidlertid ikke at vanlig at ordinære nettbrukere kan slappe av. Ulikt vanlige ransomware-trusler, infiserer dette viruset operativsystemet på en unik måte. Hvis denne malware-trusselen allerede har invadert datamaskinen din må du sørge for å fjerne SamSam snarest mulig.

Denne ransomware-trusselen skiller seg ut på flere ulike måter. Utviklerne av SamSam har opprettet sin egen RSA krypteringsalgoritme. Andre beryktede trusler av samme typer oppretter automatisk både offentlige og private nøkler ved å implementere en kommando og kontrollserver. I dette tilfellet genererer hackerne nøklene selv. Denne faktoren kan komplisere arbeidet til virusforskere som prøver å finne dekrypteringsnøkler for denne ransomware-trusselen.

Dette viruset har dessuten tiltrukket seg oppmerksomhet fra FBI. Byrået har gått ut og advart selskaper og firmaer om å øke nettsikkerheten sin. Dette var en direkte respons på hackernes ambisjoner om å angripe sykehus. Flere mediasentre har rapportert at dataene deres er blitt kryptert av SamSam malware.

I tillegg har brukere i ulike land klaget over at Locky-viruset har kommet tilbake og koder filene deres. Hvis man tenker tilbake på da denne trusselen lamslo verden ved å angripe Hollywood Medical Centre, kan man tenke seg en forbindelse mellom denne og den gjeldende SamSam-trusselen.

SamSam ransomware virus

Dette viruset hacket systemet hos MedStar, en non-profittorganisasjon som driver flere sykehus i Baltimore og Washington. For øyeblikket har løsesummen nådd 45 bitcoins, eller mer enn 18.000 amerikanske dollar. Når det gjelder vanlige brukere er løsesummen på omtrent $500.

Siden selskapet hadde laget sikkerhetskopier av filene sine, trengte de ikke å overføre pengene. Det er helt nødvendig å forbedre sikkerheten uansett om du er en privatperson eller del av en bedrift. For å gjøre dette må du installere et antispyware-program, som for eksempel FortectIntego.

Hvordan spres ransomware-programmet SamSam?

En annen unik egenskap hos denne trusselen er at den distribueres via andre metoder enn tilfellet er for de fleste andre ransomware-trusler. Søppelpost og phishing-svindler er blitt populære metoder for å overbevise brukere om å åpne vedlegg som normalt inneholder ransomware-trusselen. Når det gjelder SamSam er det rapportert at det spres via ondsinnede servere og spesifikke nedlastere.

I tillegg er programmet JBoss et mål for nettsvindlerne. Noen versjoner av dette programmet, som gjør det mulig å kontrollere JBoss-servere, ble funnet i dette viruset. Ransomware-trusselen infiserer faktisk hele nettverket. Dermed kan trusselen invadere en rekke datamaskiner samtidig, noe som forklarer hvorfor hackerne har som mål å infisere selskaper og store firmaer.

Trafikken til Samas/SamSam/MSIL.B/C-viruset starter med en angrepsserver. Det ser etter sårbarheter i JBoss-programmet ved å benytte verktøyet JexBos. Så snart sårbarhetene er oppdaget injiserer det trojanerne Trojan:BAT/Samas.B og Trojan:BAT/Samas.C. for å stjele personopplysninger. Senere komprimeres de til en .txt-fil. Etter å ha skaffet dette kjører hackerne malware-trusselen kalt psexec.exe. Ved hjelp av dette tredjepartsprogrammet er nettsvindlerne i stand til å initiere angrepet sitt. På neste side kan du lese om hvordan du fjerner SamSam.

Finnes det en måte for å eliminere ransomware-viruset SamSam?

Det kan dessverre være en vanskelig og tidkrevende jobb å fjerne denne filkrypterende malware-trusselen. Hvis du benytter et antispyware-verktøy vil imidlertid elimineringsprosessen kunne gjøres raskt.

Et antimalware-verktøy bør generelt sett finnes på alle PC-er både hos privatpersoner og virksomheter. Det overvåker operativsystemet og sørger for at ingen ransomware-trusler eller trojanere sniker seg inn.

For å opprettholde funksjonaliteten må du imidlertid oppdatere programvaren daglig. Hvis du ikke kan fjerne SamSam på grunn av at du ikke klarer å kjøre sikkerhetsprogrammet eller få tilgang til andre viktige systemprogrammer kan du ta en titt på retningslinjene nedenfor.

Tilbud
Gjør det nå!
Last ned
Fortect Fornøyd-
garanti
Last ned
Intego Fornøyd-
garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Hva gjør jeg hvis det mislykkes?
Hvis du ikke klarte å reparere virusskade ved bruk av Fortect Intego, , kan du sende inn et spørsmål til kundestøtte. Oppgi så mange detaljer som mulig.
Fortect Intego har en gratis, begrenset skanner. Fortect Intego tilbyr et mer grundig skann når du kjøper fullversjonen. Når gratisskanneren oppdager problemer, kan du fikse dem via manuell reparasjon, eller du kan kjøpe fullversjonen for å fikse dem automatisk.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Fortect, kan du prøve SpyHunter 5.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Intego, kan du prøve Combo Cleaner.

Manuell SamSam fjerningsguide for virus

Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Viktig! →
Manuell fjerning kan være for komplisert for vanlige databrukere. Det krever avansert IT-kunnskap å utføre det riktig (hvis viktige systemfiler blir fjernet eller skadet, kan det føre til uopprettelig skade på Windows-systemet). I tillegg kan det ta flere timer å utføre. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du bruker den automatiske metoden som beskrevet ovenfor.

Steg 1. Åpne sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling

Manuell fjerning av malware bør utføres i sikkerhetsmodus. 

Windows 7/Vista/XP

 1. Klikk på Start > På/Av > Start på nytt > OK.
 2. Når datamaskinen din starter opp, trykker du på F8-knappen (hvis dette ikke fungerer, prøv F2, F12, Del – det avhenger av hovedkortet ditt) flere ganger helt til du ser vinduet for avansert oppstart.
 3. Velg Sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling fra listen. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Windows 10 / Windows 8

 1. Høyreklikk Start-knappen og velg Innstillinger.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Bla nedover og velg Oppdatering og sikkerhet.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. I menyen til venstre velger du Gjenoppretting.
 4. Bla nedover til Avansert oppstart.
 5. Klikk på Start på nytt nå.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Velg Feilsøking. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 7. Gå til Avanserte alternativer. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 8. Velg Oppstartsinnstillinger. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 9. Klikk på Start på nytt.
 10. Trykk 5 eller klikk på 5) Aktiver sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 2. Slå av mistenkelige prosesser

Windows' oppgavebehandler er et nyttig verktøy som viser alle prosesser som kjører i bakgrunnen. Hvis det dukker opp malware-prosesser her, må de avsluttes:

 1. Trykk på Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne oppgavebehandleren.
 2. Klikk på Detaljer.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. Bla nedover til Bakgrunnsprosesser og se etter mistenkelige oppføringer.
 4. Høyreklikk og velg Åpne filplassering.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Gå tilbake til prosessen, høyreklikk og velg Avslutt oppgave.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Slett innholdet i den ondsinnede mappen.

Steg 3. Sjekk oppstartsprogrammer

 1. Trykk Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne Windows oppgavebehandler.
 2. Gå til fanen Oppstart.
 3. Høyreklikk det mistenkelige programmet og klikk på Deaktiver.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 4. Slett virusfiler

Malware-relaterte filer kan dukke opp på flere ulike steder på datamaskinen din. Her er instruksjoner som kan hjelpe deg med å finne dem:

 1. Skriv Diskopprydding i Windows' søkefelt og trykk på Enter.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Velg stasjonen du ønsker å rense (C: er som regel hovedstasjonen, og det er sannsynligvis her du finner ondsinnede filer).
 3. Bla gjennom Filer som skal slettes-listen og velg følgende:

  Midlertidige Internett-filer
  Nedlastinger
  Papirkurv
  Midlertidige filer

 4. Velg Rydd opp i systemfiler.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Du kan også se etter andre ondsinnede filer som skjuler seg i følgende mapper (angi disse oppføringene i Windows-søkefeltet og trykk på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Etter at du er ferdig, starter du PC-en på nytt i normalmodus.

Fjern SamSam ved hjelp av System Restore

 • Steg 1: Start datamaskinen på nytt i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klikk Start Shutdown Restart OK.
  2. Når datamaskinen blir aktiv, trykker du F8 gjentatte ganger helt til du ser Advanced Boot Options-vinduet.
  3. Velg Command Prompt fra listen Velg 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Trykk Power-knappen i Windows innloggingsskjermen. Trykk og hold nede Shift, som er på tastaturet, og klikk Restart..
  2. Velg deretter Troubleshoot Advanced options Startup Settings og trykk Restart.
  3. Så snart datamaskinen din blir aktiv, velger du Enable Safe Mode with Command Prompt i Startup Settings-vinduet. Velg 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Gjenopprett systemfilene og innstillingene
  1. Så snart Command Prompt-vinduet dukker opp, angir du cd restore og klikker Enter. Skriv inn 'cd restore' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  2. Skriv inn rstrui.exe og trykk Enter igjen.. Skriv inn 'rstrui.exe' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  3. Når et nytt vindu dukker opp, klikker du Next og velger et gjennopprettingspunkt før infiltreringen av SamSam. Etter å ha gjort dette, klikker du på Next. Når 'System Restore'-vinduet dukker opp, velger du 'Next' Velg gjenopprettingspunktet ditt og klikk 'Next'
  4. Klikk Yes for å starte systemgjenoppretting. Klikk 'Yes' og start systemgjenoppretting
  Så snart du gjenoppretter systemet til en tidligere dato, bør du laste ned og skanne datamaskinen med FortectIntego og sørge for at fjerning av SamSam er fullført.

Til slutt bør du alltid tenke på beskyttelse mot crypto-ransomware. For å beskytte datamaskinen din mot SamSam og annet ransomware bør du benytte en vel ansett anti-spionvare, som FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes.

Anbefalt for deg

Ikke la myndighetene spionere på deg

Myndighetene har en tendens til å spore brukerdata og spionere på innbyggerne sine, og dette er noe du bør ha i bakhodet. Vi anbefaler dessuten at du leser mer om tvilsom praksis for datainnhenting. Sørg for anonymitet på nettet, og unngå sporing eller spionering.

Du kan velge en helt annen lokasjon når du er på nettet, og få tilgang til alt innhold uten å bli stanset av geografiske begrensninger. Du kan surfe helt trygt på nettet uten risiko for å bli hacket ved bruk av et Private Internet Access VPN.

Kontroller informasjonen som er tilgjengelig for myndigheter og andre parter, og surf på nettet uten å bli spionert på. Selv om du ikke er involvert i ulovlige aktiviteter eller stoler på tjenestene og plattformene du bruker, bør du være forsiktig og ta forholdsregler ved å bruke en VPN-tjeneste.

Sikkerhetskopier filer til senere, i tilfelle malware-angrep

Programvareproblemer skapt av malware eller direkte datatap på grunn av kryptering kan føre til problemer eller permanent skade på enheten din. Når du har oppdaterte sikkerhetskopier, kan du enkelt gjenopprette filene dine etter slike hendelser. Det er nødvendig å oppdatere sikkerhetskopiene dine etter eventuelle endringer på enheten. På denne måten kan du starte på nytt fra der du var da du mistet data på grunn av malware-angrep, problemer med enheten eller annet.

Når du har tidligere versjoner av alle viktige dokumenter eller prosjekter, kan du unngå mye frustrasjon og store problemer. Sikkerhetskopier er praktisk når malware dukker opp ut av det blå. Bruk Data Recovery Pro for å gjenopprette systemet ditt.

Om forfatteren
Julie Splinters
Julie Splinters - Spesialist på fjerning av malware

Dersom denne kostnadsfrie fjerningsveiledningen har hjulpet deg og du er fornøyd med vår tjeneste, ber vi deg om å vurdere å foreta en donasjon for å holde tjenesten ved like. Selv det minste beløp blir satt pris på.

Kontakt Julie Splinters
Om selskapet Esolutions

Veiledning for sletting på andre språk