Fjern Samas DR-virus (Dekrypteringssteg inkludert) - oppdatert nov 2016

Samas DR fjerningsguide for virus

Hva er Samas DR ransomware-virus?

Samas DR ransomware benytter RSA-kryptering for å gjøre filer ubrukelige

Samas DR-virus er et vanlig ransomware som er utviklet for å ødelegge alle filer på det infiserte systemet og få offeret til å prøve å få filene tilbake. De nettkriminelle bruker med andre ord dette viruset som et verktøy for å utpresse folk for løsesummer. Samas DR ransomware spres normalt i form av gotohelldr.exe. Så snart denne filen kjøres begynner den å skanne etter filer på offerets system, kryptere dem med RSA-2048-kryptering og legge til filendelsen .iloveworld. Så snart filene er krypterte er det umulig å få tilgang til dem og du kan ikke reversere krypteringen med mindre du har den unike dekrypteringsnøkkelen. Utviklerne tilbyr dette verktøyet til offeret, men selvsagt ikke kostnadsfritt. Etter å ha kryptert alle filene legger ransomware-programmet til txt- eller html-filen PLEASE_READ_FOR_DECRYPT_FILES_{victim’s ID} der offeret får informasjon om løsesummen.

I dette tilfellet forteller ransomware-meldingen at filene er låst med en kraftig krypteringsalsalgoritme og at den eneste måten for å gjenopprette filene er å betale løsesummen. Denne er på 1,7 BTC, noe som tilsvarer litt over 1000 USD. Viruset kan i midlertid infisere alle PC-er som er tilknyttet et nettverk, og i slike tilfeller foreslår viruset en «premium»-avtale; dekrypter data på alle datamaskiner for 29 BTC, noe som tilsvarer omtrent 18.000 USD. Kan du forestille deg at noen er villige til å betale en så stor løsesum? Dessverre er det et tilfelle vi ønsker å nevne. I 2016 måtte skrivebords- og skytilbyderen VESK betale denne summen for å gjenopprette kryptert data på nettverket sitt. I enkelte tilfeller bestemmer selskaper seg dessverre for at dette er bedre og raskere å betale enn å miste årevis av arbeid. Vi anbefaler imidlertid at du ikke betaler, selv om datamaskinen din blir infisert av ransomware. Det finnes tilfeller der kriminelle forsvinner etter at løsesummen er betalt, og du har dermed ingen mulighet til å gjenopprette dataene dine. Vi anbefaler derfor at du ikke risikerer pengene dine og heller prøver å gjenopprette data fra e-post, lagringsenheter eller sikkerhetskopier. Før du prøver å gjenopprette filene dine, bør du imidlertid fjerne Samas DR-viruset ved hjelp av et antimalware-verktøy. Fjerning av Samas DR kan kun fullføres med et oppdatert antivirus-verktøy, så oppdater antivirusprogrammet ditt jevnlig. Du kan benytte FortectIntego eller et annet vel ansett antimalware-verktøy.

Hvordan spres dette malware-programmet?

Når det gjelder ransomware må vi si at de fleste varianter spres ved hjelp av omtrent samme teknikk. Den mest populære metoden for å infisere et system med offerets innblanding er å sende ham eller henne en ondsinnet e-post som inneholder malware i vedlagte filer eller inkludert i selve meldingen. Slike vedlegg og lenker er selvsagt forkledd slik at de skal se troverdige ut, slik at offeret åpner den ondsinnede filen i den tro at det er en harmløs fil. Like etter oppdager dessverre offeret at filene er krypterte og ikke kan gjenopprettes. En annen metode som benyttes for å spre ondsinnede programmer er malvertising. Dette betyr at de nettkriminelle setter inn ondsinnede skript i annonsenettverk. På denne måten kan de få malware-infiserte annonser til å opptre selv på legitime nettsider. Etter å ha klikket på en ondsinnet annonse kan offeret umiddelbart åpne en lenke som inneholder en trojaner, eller legge til ondsinnede filer på systemet.

Hvordan fjerne Samas DR malware og gjenopprette kryptert data?

Vi anbefaler at du fjerner Samas DR-viruset ved hjelp av et av våre anbefalte verktøy for fjerning av malware. Du finner mer informasjon om disse programmene i «Programvare»-seksjonen. Vennligst ikke prøv å fjerne denne trojanske hesten på egenhånd, da dette kan medføre at du ved et uhell sletter filer som fører til ytterligere skade. Etter å ha fjernet Samas DR kan du benytte noen av alternativene for datagjenoppretting som anbefales nedenfor.

Tilbud
Gjør det nå!
Last ned
Fortect Fornøyd-
garanti
Last ned
Intego Fornøyd-
garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Hva gjør jeg hvis det mislykkes?
Hvis du ikke klarte å reparere virusskade ved bruk av Fortect Intego, , kan du sende inn et spørsmål til kundestøtte. Oppgi så mange detaljer som mulig.
Fortect Intego har en gratis, begrenset skanner. Fortect Intego tilbyr et mer grundig skann når du kjøper fullversjonen. Når gratisskanneren oppdager problemer, kan du fikse dem via manuell reparasjon, eller du kan kjøpe fullversjonen for å fikse dem automatisk.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Fortect, kan du prøve SpyHunter 5.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Intego, kan du prøve Combo Cleaner.

Manuell Samas DR fjerningsguide for virus

Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Viktig! →
Manuell fjerning kan være for komplisert for vanlige databrukere. Det krever avansert IT-kunnskap å utføre det riktig (hvis viktige systemfiler blir fjernet eller skadet, kan det føre til uopprettelig skade på Windows-systemet). I tillegg kan det ta flere timer å utføre. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du bruker den automatiske metoden som beskrevet ovenfor.

Steg 1. Åpne sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling

Manuell fjerning av malware bør utføres i sikkerhetsmodus. 

Windows 7/Vista/XP

 1. Klikk på Start > På/Av > Start på nytt > OK.
 2. Når datamaskinen din starter opp, trykker du på F8-knappen (hvis dette ikke fungerer, prøv F2, F12, Del – det avhenger av hovedkortet ditt) flere ganger helt til du ser vinduet for avansert oppstart.
 3. Velg Sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling fra listen. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Windows 10 / Windows 8

 1. Høyreklikk Start-knappen og velg Innstillinger.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Bla nedover og velg Oppdatering og sikkerhet.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. I menyen til venstre velger du Gjenoppretting.
 4. Bla nedover til Avansert oppstart.
 5. Klikk på Start på nytt nå.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Velg Feilsøking. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 7. Gå til Avanserte alternativer. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 8. Velg Oppstartsinnstillinger. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 9. Klikk på Start på nytt.
 10. Trykk 5 eller klikk på 5) Aktiver sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 2. Slå av mistenkelige prosesser

Windows' oppgavebehandler er et nyttig verktøy som viser alle prosesser som kjører i bakgrunnen. Hvis det dukker opp malware-prosesser her, må de avsluttes:

 1. Trykk på Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne oppgavebehandleren.
 2. Klikk på Detaljer.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. Bla nedover til Bakgrunnsprosesser og se etter mistenkelige oppføringer.
 4. Høyreklikk og velg Åpne filplassering.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Gå tilbake til prosessen, høyreklikk og velg Avslutt oppgave.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Slett innholdet i den ondsinnede mappen.

Steg 3. Sjekk oppstartsprogrammer

 1. Trykk Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne Windows oppgavebehandler.
 2. Gå til fanen Oppstart.
 3. Høyreklikk det mistenkelige programmet og klikk på Deaktiver.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 4. Slett virusfiler

Malware-relaterte filer kan dukke opp på flere ulike steder på datamaskinen din. Her er instruksjoner som kan hjelpe deg med å finne dem:

 1. Skriv Diskopprydding i Windows' søkefelt og trykk på Enter.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Velg stasjonen du ønsker å rense (C: er som regel hovedstasjonen, og det er sannsynligvis her du finner ondsinnede filer).
 3. Bla gjennom Filer som skal slettes-listen og velg følgende:

  Midlertidige Internett-filer
  Nedlastinger
  Papirkurv
  Midlertidige filer

 4. Velg Rydd opp i systemfiler.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Du kan også se etter andre ondsinnede filer som skjuler seg i følgende mapper (angi disse oppføringene i Windows-søkefeltet og trykk på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Etter at du er ferdig, starter du PC-en på nytt i normalmodus.

Fjern Samas DR ved hjelp av System Restore

 • Steg 1: Start datamaskinen på nytt i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klikk Start Shutdown Restart OK.
  2. Når datamaskinen blir aktiv, trykker du F8 gjentatte ganger helt til du ser Advanced Boot Options-vinduet.
  3. Velg Command Prompt fra listen Velg 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Trykk Power-knappen i Windows innloggingsskjermen. Trykk og hold nede Shift, som er på tastaturet, og klikk Restart..
  2. Velg deretter Troubleshoot Advanced options Startup Settings og trykk Restart.
  3. Så snart datamaskinen din blir aktiv, velger du Enable Safe Mode with Command Prompt i Startup Settings-vinduet. Velg 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Gjenopprett systemfilene og innstillingene
  1. Så snart Command Prompt-vinduet dukker opp, angir du cd restore og klikker Enter. Skriv inn 'cd restore' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  2. Skriv inn rstrui.exe og trykk Enter igjen.. Skriv inn 'rstrui.exe' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  3. Når et nytt vindu dukker opp, klikker du Next og velger et gjennopprettingspunkt før infiltreringen av Samas DR. Etter å ha gjort dette, klikker du på Next. Når 'System Restore'-vinduet dukker opp, velger du 'Next' Velg gjenopprettingspunktet ditt og klikk 'Next'
  4. Klikk Yes for å starte systemgjenoppretting. Klikk 'Yes' og start systemgjenoppretting
  Så snart du gjenoppretter systemet til en tidligere dato, bør du laste ned og skanne datamaskinen med FortectIntego og sørge for at fjerning av Samas DR er fullført.

Bonus: Gjenopprett dataene dine

Veiledningen som presenteres ovenfor er ment å hjelpe deg med å fjerne Samas DR fra datamaskinen din. For å gjenopprette de krypterte filene anbefaler vi at du bruker en detaljert veiledning laget av sikkerhetsekspertene hos viruset.no.

Hvis filene dine krypteres av Samas DR kan du bruke flere ulike metoder for å gjenopprette dem:

Bruk Data Recovery Pro

Hvis filene dine er krypterte av Samas DR ransomware foreslår vi at du benytter dette verktøyet for å gjenopprette dataene dine. Instruksjoner for hvordan du benytter dette programmet er tilgjengelig nedenfor:

 • Last ned Data Recovery Pro;
 • Følg stegene i installasjonsveiledningen til Data Recovery og installer programmet på datamaskinen din;
 • Kjør programmet og skann datamaskinen din etter filer kryptert av Samas DR ransomware;
 • Gjenopprett dem.

Bruk tidligere Windows-versjoner

Hvis du har aktivert systemgjenoppretting kan du prøve å gjenopprette individuelle filer. Følg disse stegene for å gjenopprette dem:

 • Finn en kryptert fil du vil gjenopprette og høyreklikk på den;
 • Velg “Properties” og gå til fanen “Previous versions”;
 • Her sjekker du alle tilgjengelige kopier av filen i “Folder versions”. Velg versjonen du ønsker å gjenopprette og klikk på “Restore”.

Til slutt bør du alltid tenke på beskyttelse mot crypto-ransomware. For å beskytte datamaskinen din mot Samas DR og annet ransomware bør du benytte en vel ansett anti-spionvare, som FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes.

Anbefalt for deg

Velg riktig nettleser og øk sikkerheten med et VPN-verktøy

Det blir stadig viktigere å beskytte personvernet sitt på nettet, blant annet for å unngå lekkasje av personopplysninger og phishing-svindel. Et av de viktigste tiltakene er å legge til et ekstra sikkerhetslag ved å velge den sikreste og mest private nettleseren. Selv om nettlesere ikke gir komplett beskyttelse og sikkerhet, er noen av dem mye bedre ved sandboxing, HTTPS-oppgradering, aktiv innholdsblokkering, blokkering av sporere, beskyttelse mot phishing og lignende personvernrelaterte funksjoner.

Det er også mulig å legge til et ekstra beskyttelseslag og skape en helt anonym nettleseropplevelse ved hjelp av et Private Internet Access VPN. Denne programvaren omdirigerer trafikken via ulike servere, slik at IP-adressen og din geografiske posisjon skjules. Disse tjenestene har dessuten strenge retningslinjer mot loggføring, noe som betyr at ingen data blir loggført, lekket eller delt med tredjeparter. Kombinasjonen av en sikker nettleser og et VPN gir deg muligheten til å surfe sikkert på nettet uten å bli spionert på eller hacket av nettkriminelle.

Sikkerhetskopier filer til senere, i tilfelle malware-angrep

Programvareproblemer skapt av malware eller direkte datatap på grunn av kryptering kan føre til problemer eller permanent skade på enheten din. Når du har oppdaterte sikkerhetskopier, kan du enkelt gjenopprette filene dine etter slike hendelser. Det er nødvendig å oppdatere sikkerhetskopiene dine etter eventuelle endringer på enheten. På denne måten kan du starte på nytt fra der du var da du mistet data på grunn av malware-angrep, problemer med enheten eller annet.

Når du har tidligere versjoner av alle viktige dokumenter eller prosjekter, kan du unngå mye frustrasjon og store problemer. Sikkerhetskopier er praktisk når malware dukker opp ut av det blå. Bruk Data Recovery Pro for å gjenopprette systemet ditt.

Om forfatteren
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Dersom denne kostnadsfrie fjerningsveiledningen har hjulpet deg og du er fornøyd med vår tjeneste, ber vi deg om å vurdere å foreta en donasjon for å holde tjenesten ved like. Selv det minste beløp blir satt pris på.

Kontakt Linas Kiguolis
Om selskapet Esolutions

Veiledning for sletting på andre språk