Hva er rundll32.exe? Bør jeg fjerne det?

Rundll32.exe – en legitim prosess som brukes for å plassere .dll-bibliotek i minnet 

Rundll32.exe er en legitim Microsoft Windows OS-prosess, som ikke påvirker systemet ytelse på en negativ måte. Den opprinnelige filen er ansvarlig for å kjøre dynamiske lenkebibliotekfiler (.dll-filer). Mange har imidlertid rapportert rundll32.exe som et virus. Noen brukere har sett meldingen «Error code: rundll32.exe» i Chrome, Firefox, IE eller Edge, mens andre oppdager flere Rundll32.exe-prosesser i oppgavebehandleren eller kontinuerlig høy prosessorbruk av Rundll32.exe. Slike og lignende problemer med denne filen kan indikere at PC-en er infisert med et potensielt uønsket program, adware, spyware, trojansk hest, keylogger, kryptominer eller annen infeksjon.

Navn rundll32.exe
Utvikler Microsoft
Funnet i Oppgavebehandler
Tilknyttet explorer.exe
Farenivå Nesten null
Hvordan sjekke filen Bruk FortectIntego for å sjekke hvorvidt Rundll32 er trygg

Den originale versjonen av Rundll32.exe-filen kommer med alle versjoner av Windows OS, og fungerer ved å benytte en funksjon som eksporteres av en spesifikk DLL-modul. Dette vil i praksis si at den bidrar til å kjøre DLL-filer og plassere bibliotekene fra disse i systemets minne. Du bør aldri avslutte denne prosessen, ettersom den er helt nødvendig for at systemet skal kunne kjøre som det skal.

Hvis du har oppdaget flere Rundll32.exe-prosesser i oppgavebehandleren, eller hvis meldingen «Error code: rundll32.exe» har begynt å dukke opp mens du surfer på nettet, anbefaler vi at du sjekker systemet med FortectIntego eller et annet profesjonelt antimalware-program. Det er svært sannsynlig at du nylig har installert et freeware-program, og ved et uhell godtatt installasjon av ekstraprogrammer. 

Rundll32.exe-viruset kan utløses av en annonsestøttet nettleserutvidelse. I tillegg til Rundll32.exe-annonser, kan det forårsake følgende bivirkninger på PC-ens ytelse: 

  • Overdreven mengde påtrengende annonser;
  • Irriterende annonser;
  • Redusert nettleserhastighet;
  • Omdirigeringer til ukjente/mistenkelige nettsider;
  • Systemkrasj osv.

VIKTIG: Adware-infeksjon er ikke det verste i denne saken. Rundll32.exe-filen er ofte et mål for hackere som er ute etter å skjule alvorlige infeksjoner som spyware, keyloggere, trojanere og annet. Hackere har en tendens til å skjule kryptominere under legitime Windows-filer.

Den legitime rundll32.exe-filen plasseres normalt i mappen C:\Windows\System32. Hvis du mistenker at viruset eller malware-trusselen kan ha endret filen, bør du sjekke plasseringen. Hvis den ikke befinner seg i System32-mappen, bør du fjerne rundll32.exe umiddelbart. For å gjøre dette, må du sørge for å benytte et pålitelige antivirus-program med oppdaterte definisjoner. Ellers kan det begynne å laste ned malware på PC-en din.

Hovedteknikker som brukes til å spre malware

De fleste legitime Windows OS-filer er innebygget som standard, og kan ikke lastes ned som enkeltfiler. Hvis de blir endret eller ødelagte, fikses de normalt ved å installere den nyeste oppdateringen, eller ved å bruke profesjonelle optimeringsverktøy som Reimage.

Malware som imiterer en systemfil kan snike seg inn i systemet på ulike måter. En av de vanligste distribusjonsmetodene er bundling. Freeware-utviklere legger til nettleserutvidelser, tilleggsprogrammer og verktøylinjer til programmene sine for å tjene penger. Hvis brukeren velger rask installasjon, godtar han/hun å installere hele pakken, med ekstrakomponenter. For å forhindre adware og nettleserkaprere på systemet, er det nødvendig å velge avansert installasjon og velge bort uønskede komponenter. 

Mer alvorlige datainfeksjoner spres normalt via exploit kits, vedlegg i søppelpost, infiserte lenker, falske nettsider, phishing-nettsider, falske oppdateringsvarsel, installasjon av ulovlig programvare, eller lignende. Det finnes ingen 100 % effektiv beskyttelse mot datainfeksjoner, men det holder normalt å sørge for at systemet er oppdatert og installere et profesjonelt antimalware-verktøy. 

Veiledning for fjerning av Rundll32.exe

Den opprinnelige Rundll32.exe-filen bør ikke fjernes eller endres på andre måter. Ved å fjerne denne filen kan systemet svikte og til og med krasje. Hvis du mistenker at filen har blitt endret, bør du imidlertid skanne systemet med et antimalware-program. Det finnes ingen metode for å fjerne Rundll32.exe-viruset manuelt.

Det første tegnet på Rundll32.exe er økning i prosessorbruken. Flere prosesser i filen kjører dessuten i oppgavebehandleren, og de kan ikke avsluttes. Du kan dessuten oppleve nedsatt systemhastighet, krasj og frys, noe som indikerer at Rundll32.exe-viruset har infisert datamaskinen din.

Tilbud
Gjør det nå!
Last ned
Fortect Fornøyd-
garanti
Last ned
Intego Fornøyd-
garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Hva gjør jeg hvis det mislykkes?
Hvis du ikke klarte å reparere virusskade ved bruk av Fortect Intego, , kan du sende inn et spørsmål til kundestøtte. Oppgi så mange detaljer som mulig.
Fortect Intego har en gratis, begrenset skanner. Fortect Intego tilbyr et mer grundig skann når du kjøper fullversjonen. Når gratisskanneren oppdager problemer, kan du fikse dem via manuell reparasjon, eller du kan kjøpe fullversjonen for å fikse dem automatisk.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Fortect, kan du prøve SpyHunter 5.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Intego, kan du prøve Combo Cleaner.
Om forfatteren
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Lidenskapelig virusforsker

Dersom denne kostnadsfrie fjerningsveiledningen har hjulpet deg og du er fornøyd med vår tjeneste, ber vi deg om å vurdere å foreta en donasjon for å holde tjenesten ved like. Selv det minste beløp blir satt pris på.

Kontakt Gabriel E. Hall
Om selskapet Esolutions

Veiledning for sletting på andre språk