Fjern Petya-virus (oppdateringer jun 2018 ) - Veiledning for fjerning

Petya fjerningsguide for virus

Hva er Petya-virus?

Alt du trenger å vite om Petya-viruset

Petya virus

Petya-viruset er et ransomware-program som tar over brukerens datamaskin og låser filene på harddisken. Ransomware-trusselen kan være ekstremt skadelig og kan infisere enhver PC. Hovedofrene er imidlertid datamaskiner hos tyske selskaper. Dette ondsinnede programmet kommer inn i offerets datamaskiner i det skjulte og utfører ondsinnede aktiviteter uten at dataeieren engang mistenker at den er under trussel.

Petya krypterer filene med en veldig kompleks RSA-4095 og AES-256 algoritme, som brukes til militære formål. Slik kode er umulig å dekryptere uten en privat dekrypteringsnøkkel. Akkurat som Locky virus, CryptoWall virus og CryptoLocker lagrer denne ransomware-trusselen dekrypteringsnøkkelen på en ekstern server som kun kan nås ved å betale en løsesum til virusutviklerne.

Ulikt andre ransomware-programmer vil dette viruset starte PC-en på nytt, og når den startes opp igjen vises meldingen:

DO NOT TURN OFF YOUR PC! IF YOU ABORT THIS PROCESS, YOU COULD DESTROY ALL OF YOUR DATA! PLEASE ENSURE THAT YOUR POWER CABLE IS PLUGGED IN!

Selv om det kan se ut som en systemfeil er det faktisk bare en avledningsmanøver mens Petya-viruset krypterer brukerens filer i det stille. Dersom brukeren prøver å starte systemet på nytt eller filkrypteringen utføres, vil et blinkende rødt skjelett dukke opp på skjermen sammen med teksten «PRESS ANY KEY!». Etter å ha trykket en tast vil et nytt vindu med en melding om løsesum vises. I denne meldingen bes offeret om å betale 0,9 bitcoins, noe som tilsvarer omtrent $400.

Dette er imidlertid prisen per datamaskin. Selskaper som har flere datamaskiner må derfor måtte betale tusenvis av dollar. Noe annet som skiller dette ransomware-programmet fra lignende trusler er at offeret får en hel uke på å betale løsesummen, i stedet for de vanlige 12-72 timene som andre virus har som frist.

Problemene med Petya ender ikke der. Så snart dette viruset kommer inn i systemet prøver det å overskrive oppstartsfilene i Windows, som kreves for å laste inn operativsystemet. Du vil dermed ikke kunne fjerne Petya-viruset fra datamaskinen med mindre du gjenoppretter dine MBR-innstillinger.

Selv om du klarer å fikse disse innstillingene og slette viruset fra systemet, vil dessverre filene dine forbli låste ettersom virusfjerning ikke dekrypterer de krypterte dokumentene, men bare sletter de infiserte filene. Fjerning av viruset er selvfølgelig nødvendig dersom du ønsker å fortsette å bruke datamaskinen din. Vi foreslår at du benytter et sofistikert og vel ansett antivirus-verktøy som FortectIntego for å eliminere Petya.

Petya virus

Hvordan spres dette viruset og hvordan kan det komme inn i datamaskinen min?

Petya-viruset spres normalt via søppelpost som inneholder en nedlastingslenke til en fil kalt «application folder-gepackt.exe» på Dropbox. Viruset aktiveres når den nevnte filen lastes ned og åpnes. Når du vet hvordan dette viruset spres har du kanskje allerede en anelse om hvordan du beskytter datamaskinen mot slike virusangrep.

Du må selvfølgelig være forsiktig når du åpner e-poster fra mistenkelige og ukjente kilder og som inneholder påstått relevant informasjon som ikke er tilknyttet din forventede korrespondanse. Du bør også unngå e-poster i søppelpostmappen siden flesteparten av e-posttilbydere automatisk filtrerer bort e-poster og plasserer mistenkelig innhold i denne kategorien.

Du bør imidlertid ikke stole helt og holdent på denne innebygde funksjonen ettersom potensielt skadelige e-poster kan komme gjennom filteret og ende opp i innboksen din. Sørg for at du installerer et vel ansett antivirus-program og holder det oppdatert. Det anbefales dessuten alltid at du har en sikkerhetskopi av systemet lagret på en ekstern disk, for nødstilfeller.

Petya virus

Hvordan fjerner jeg Petya-viruset fra PC-en min?

Som vi allerede har nevnt er det nødvendig å avinstallere Petya-viruset fra datamaskinen for å sørge for sikkerheten til fremtidige filer. Gjenoppretting av data fra eksterne disker kan dessuten kun utføres etter at viruset og alle tilknyttede parter er eliminert fra PC-en.

Ellers kan Petya infiltrere og låse filene også i disse eksterne plattformene. Du kan ikke fjerne Petya fra datamaskinen din via en enkel avinstalleringsprosess fordi dette ikke fungerer for et slikt ondsinnet program. Derfor må du slette viruset automatisk.

Dette bør gjøres ved hjelp av et vel ansett antivirus-program som oppdager og sletter viruset fra datamaskinen. Hvis du opplever problemer ved automatisk fjerning av viruset eller det blokkerer antivirus-programmet ditt fra å kjøre, kan du sjekke de detaljerte instruksjonene for virusfjerning som tilbys nedenfor denne artikkelen.

Tilbud
Gjør det nå!
Last ned
Fortect Fornøyd-
garanti
Last ned
Intego Fornøyd-
garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Hva gjør jeg hvis det mislykkes?
Hvis du ikke klarte å reparere virusskade ved bruk av Fortect Intego, , kan du sende inn et spørsmål til kundestøtte. Oppgi så mange detaljer som mulig.
Fortect Intego har en gratis, begrenset skanner. Fortect Intego tilbyr et mer grundig skann når du kjøper fullversjonen. Når gratisskanneren oppdager problemer, kan du fikse dem via manuell reparasjon, eller du kan kjøpe fullversjonen for å fikse dem automatisk.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Fortect, kan du prøve SpyHunter 5.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Intego, kan du prøve Combo Cleaner.

Manuell Petya fjerningsguide for virus

Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Viktig! →
Manuell fjerning kan være for komplisert for vanlige databrukere. Det krever avansert IT-kunnskap å utføre det riktig (hvis viktige systemfiler blir fjernet eller skadet, kan det føre til uopprettelig skade på Windows-systemet). I tillegg kan det ta flere timer å utføre. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du bruker den automatiske metoden som beskrevet ovenfor.

Steg 1. Åpne sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling

Manuell fjerning av malware bør utføres i sikkerhetsmodus. 

Windows 7/Vista/XP

 1. Klikk på Start > På/Av > Start på nytt > OK.
 2. Når datamaskinen din starter opp, trykker du på F8-knappen (hvis dette ikke fungerer, prøv F2, F12, Del – det avhenger av hovedkortet ditt) flere ganger helt til du ser vinduet for avansert oppstart.
 3. Velg Sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling fra listen. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Windows 10 / Windows 8

 1. Høyreklikk Start-knappen og velg Innstillinger.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Bla nedover og velg Oppdatering og sikkerhet.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. I menyen til venstre velger du Gjenoppretting.
 4. Bla nedover til Avansert oppstart.
 5. Klikk på Start på nytt nå.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Velg Feilsøking. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 7. Gå til Avanserte alternativer. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 8. Velg Oppstartsinnstillinger. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 9. Klikk på Start på nytt.
 10. Trykk 5 eller klikk på 5) Aktiver sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 2. Slå av mistenkelige prosesser

Windows' oppgavebehandler er et nyttig verktøy som viser alle prosesser som kjører i bakgrunnen. Hvis det dukker opp malware-prosesser her, må de avsluttes:

 1. Trykk på Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne oppgavebehandleren.
 2. Klikk på Detaljer.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. Bla nedover til Bakgrunnsprosesser og se etter mistenkelige oppføringer.
 4. Høyreklikk og velg Åpne filplassering.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Gå tilbake til prosessen, høyreklikk og velg Avslutt oppgave.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Slett innholdet i den ondsinnede mappen.

Steg 3. Sjekk oppstartsprogrammer

 1. Trykk Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne Windows oppgavebehandler.
 2. Gå til fanen Oppstart.
 3. Høyreklikk det mistenkelige programmet og klikk på Deaktiver.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 4. Slett virusfiler

Malware-relaterte filer kan dukke opp på flere ulike steder på datamaskinen din. Her er instruksjoner som kan hjelpe deg med å finne dem:

 1. Skriv Diskopprydding i Windows' søkefelt og trykk på Enter.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Velg stasjonen du ønsker å rense (C: er som regel hovedstasjonen, og det er sannsynligvis her du finner ondsinnede filer).
 3. Bla gjennom Filer som skal slettes-listen og velg følgende:

  Midlertidige Internett-filer
  Nedlastinger
  Papirkurv
  Midlertidige filer

 4. Velg Rydd opp i systemfiler.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Du kan også se etter andre ondsinnede filer som skjuler seg i følgende mapper (angi disse oppføringene i Windows-søkefeltet og trykk på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Etter at du er ferdig, starter du PC-en på nytt i normalmodus.

Fjern Petya ved hjelp av System Restore

 • Steg 1: Start datamaskinen på nytt i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klikk Start Shutdown Restart OK.
  2. Når datamaskinen blir aktiv, trykker du F8 gjentatte ganger helt til du ser Advanced Boot Options-vinduet.
  3. Velg Command Prompt fra listen Velg 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Trykk Power-knappen i Windows innloggingsskjermen. Trykk og hold nede Shift, som er på tastaturet, og klikk Restart..
  2. Velg deretter Troubleshoot Advanced options Startup Settings og trykk Restart.
  3. Så snart datamaskinen din blir aktiv, velger du Enable Safe Mode with Command Prompt i Startup Settings-vinduet. Velg 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Gjenopprett systemfilene og innstillingene
  1. Så snart Command Prompt-vinduet dukker opp, angir du cd restore og klikker Enter. Skriv inn 'cd restore' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  2. Skriv inn rstrui.exe og trykk Enter igjen.. Skriv inn 'rstrui.exe' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  3. Når et nytt vindu dukker opp, klikker du Next og velger et gjennopprettingspunkt før infiltreringen av Petya. Etter å ha gjort dette, klikker du på Next. Når 'System Restore'-vinduet dukker opp, velger du 'Next' Velg gjenopprettingspunktet ditt og klikk 'Next'
  4. Klikk Yes for å starte systemgjenoppretting. Klikk 'Yes' og start systemgjenoppretting
  Så snart du gjenoppretter systemet til en tidligere dato, bør du laste ned og skanne datamaskinen med FortectIntego og sørge for at fjerning av Petya er fullført.

Til slutt bør du alltid tenke på beskyttelse mot crypto-ransomware. For å beskytte datamaskinen din mot Petya og annet ransomware bør du benytte en vel ansett anti-spionvare, som FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes.

Anbefalt for deg

Velg riktig nettleser og øk sikkerheten med et VPN-verktøy

Det blir stadig viktigere å beskytte personvernet sitt på nettet, blant annet for å unngå lekkasje av personopplysninger og phishing-svindel. Et av de viktigste tiltakene er å legge til et ekstra sikkerhetslag ved å velge den sikreste og mest private nettleseren. Selv om nettlesere ikke gir komplett beskyttelse og sikkerhet, er noen av dem mye bedre ved sandboxing, HTTPS-oppgradering, aktiv innholdsblokkering, blokkering av sporere, beskyttelse mot phishing og lignende personvernrelaterte funksjoner.

Det er også mulig å legge til et ekstra beskyttelseslag og skape en helt anonym nettleseropplevelse ved hjelp av et Private Internet Access VPN. Denne programvaren omdirigerer trafikken via ulike servere, slik at IP-adressen og din geografiske posisjon skjules. Disse tjenestene har dessuten strenge retningslinjer mot loggføring, noe som betyr at ingen data blir loggført, lekket eller delt med tredjeparter. Kombinasjonen av en sikker nettleser og et VPN gir deg muligheten til å surfe sikkert på nettet uten å bli spionert på eller hacket av nettkriminelle.

Sikkerhetskopier filer til senere, i tilfelle malware-angrep

Programvareproblemer skapt av malware eller direkte datatap på grunn av kryptering kan føre til problemer eller permanent skade på enheten din. Når du har oppdaterte sikkerhetskopier, kan du enkelt gjenopprette filene dine etter slike hendelser. Det er nødvendig å oppdatere sikkerhetskopiene dine etter eventuelle endringer på enheten. På denne måten kan du starte på nytt fra der du var da du mistet data på grunn av malware-angrep, problemer med enheten eller annet.

Når du har tidligere versjoner av alle viktige dokumenter eller prosjekter, kan du unngå mye frustrasjon og store problemer. Sikkerhetskopier er praktisk når malware dukker opp ut av det blå. Bruk Data Recovery Pro for å gjenopprette systemet ditt.

Om forfatteren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforsker

Dersom denne kostnadsfrie fjerningsveiledningen har hjulpet deg og du er fornøyd med vår tjeneste, ber vi deg om å vurdere å foreta en donasjon for å holde tjenesten ved like. Selv det minste beløp blir satt pris på.

Kontakt Lucia Danes
Om selskapet Esolutions

Veiledning for sletting på andre språk