Hva er lsass.exe? Bør jeg fjerne det?

lsass.exe — en systemfil som kan brukes til å skjule malware 

lsass.exe er en legitim Windows-prosess kjent som Local Security Authority Service. I utgangspunktet er lsass.exe-filen plassert i “C:\WINDOWS\SYSTEM32\» og kan ikke avsluttes via oppgavebehandleren. Hvis du avslutter denne oppgaven, kan det føre til ulike datarelaterte problemer, og det derfor ikke anbefalt å gjøre det. Filen kan imidlertid bli brukt til å skjule malware. Det er kjent at prosessen med samme filnavn har blitt brukt til å utvinne kryptovaluta. Utvikleren kjører lsass.exe-prosessen i bakgrunnen, og later som at det er den legitime filen. Samtidig misbruker den systemets ressurser til å utvinne kryptovaluta. For å sørge for at lsass.exe-filen du har ikke er ondsinnet, anbefales det at du gjennomfører et komplett systemskann.

Navn lsass.exe
Type Systemfiler
Tilknytning Kryptoutvinner/trojansk hest
Mulige farer Kan infisere et system med malware og misbruke ressursene for å utvinne kryptovaluta
Symptomer på infeksjon Upålitelig oppførsel, CPU-bruk, feilmeldinger, redusert hastighet
Distributsjon Vedlegg i søppelpost
Eliminering Installer og bruk FortectIntego til å oppdage og fjerne lsass.exe

Den legitime filversjonen er en kritisk systemkomponent som ikke bør fjernes. Den er nemlig ansvarlig for å utføre viktige oppgaver, som for eksempel: 

 • gjennomføring av sikkerhetsprotokoller;
 • verifisering av brukerinnlogging på Windows-maskiner eller servere;
 • håndtering av passordendringer;
 • oppretting av adgang.

Hvis du finner filen i en annen mappe, og ikke C:\Windows\System32, eller hvis du oppdager høyt bruk av datamaskinens CPU, kan det være et tegn på at datamaskinen din er infisert av malware. Nettkriminelle benytter dessverre ofte navn på legitime filer for å installere eller kjøre malware på datamaskinen. Derfor bør du finne ut hva slags fil dette er. Hvis den er ondsinnet, bør du fjerne lsass.exe fra datamaskinen din.

Det finnes noen få tilfeller der lsass.exe file er en kryptoutvinnende prosess på datamaskinen. Disse angrepene spres via ulike metoder, og hovedformålet til denne malware-trusselen er å kjøre prosessen i bakgrunnen mens den opprinnelige filen imiteres. Den legitime prosessen er en lokal autentiseringsprosess i Windows, men denne falske filen gjør ikke noe slikt. 

lsass.exe-viruset har som mål å utvinne digital valuta på den infiserte PC-en, og under denne prosessen overbelastes CPU og GPU. Det er nettopp derfor datamaskinen din slutter å svare, og krasjer fra tid til annen. På grunn av denne ondsinnede aktiviteten, kan dessuten enheten din vise feilmeldinger eller blåskjerm. 

Kriminelle har oppdaget bruk av et forvirrende navn av lsass.exe, der de bruker liten «I» istedet for stor «I». På denne måten kan uoppmerksomme databrukere enkelt bli lurt av denne svindelen Du har grunn til å mistenke at datamaskinen din er infisert hvis du også har oppdaget disse symptomene:

 • generelt redusert hastighet på datamaskinen;
 • programmer som krasjer eller ikke responderer;
 • økt mengde annonser;
 • omdirigeringer til tvilsomme nettsider;
 • feil som dukker opp på skjermen;
 • installasjon av ukjente programmer eller nettleserutvidelser.

Du har kanskje et virus som kjører med samme navn og jobber skjult i bakgrunnen med å utføre skadelige handlinger. Selv om den originale prosessen er helt trygg, kan denne filen forårsake store problemer. Du kan bli nødt til å oppdatere programvare eller drivere for å bli kvitt problemet. For å sjekke PC-en din kan du kjøre et komplett skann med et vel ansett antimalware-program. Vi anbefaler at du bruker FortectIntego eller Malwarebytes. Etter å ha utført diagnosen, kan du ved behov fjerne lsass.exe. 

Klikk på et infisert e-postvedlegg kan resultere i nettinfeksjoner

Den originale filen dukker opp på systemet sammen med Windows OS. Den ondsinnede filen kan imidlertid komme inn i systemet via flere forskjellige metoder, for eksempel:

 • når en bruker åpnet et ondsinnet e-postvedlegg;
 • når malware-infiserte annonser lurer brukeren til å installere falsk programvare eller oppdateringer;
 • når brukeren laster ned ulovlig innhold;
 • ved surfing på usikre nettsider.

Ikke last ned eller åpne mistenkelige e-postvedlegg fra søppelmappen. Denne fylles automatisk med unyttige e-poster, som ofte er infiserte. Annonser eller omdirigeringer er ikke veldig skadelige, men kryptoutvinnere er det best å unngå.

Brukere anbefales derfor å være forsiktige når de surfer på nettet, og spesielt ved nedlasting av innhold fra ukjente kilder. Du bør alltid laste ned programvare eller oppdateringer fra betrodde kilder. Ikke skynd deg gjennom installasjonsprosessen og følg med på hvert steg.

Fjern lsass.exe hvis det blir oppdaget som ondsinnet

Før du fortsetter med fjerning av lsass.exe, må du sørge for at filen faktisk er ondsinnet. Du kan gjøre dette ved å skanne systemet med antimalware-verktøy som FortectIntego eller SpyHunter 5Combo Cleaner. Hvis du sletter en legitim fil ved en feiltakelse, vil datamaskinens oppgaver forstyrres. Som et resultat av dette kan du oppleve å plages med datarelaterte problemer.

Det samme sikkerhetsprogrammet sjekker systemet og fjerner lsass.exe sammen med andre mistenkelige komponenter ved behov. På denne måten kan du diagnostisere infeksjonen og fjerne den. Sørg for at antivirus- og antimalware-programmene dine er oppdaterte, slik at du kan unngå nye infeksjoner i fremtiden. 

Tilbud
Gjør det nå!
Last ned
Fortect Fornøyd-
garanti
Last ned
Intego Fornøyd-
garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Hva gjør jeg hvis det mislykkes?
Hvis du ikke klarte å reparere virusskade ved bruk av Fortect Intego, , kan du sende inn et spørsmål til kundestøtte. Oppgi så mange detaljer som mulig.
Fortect Intego har en gratis, begrenset skanner. Fortect Intego tilbyr et mer grundig skann når du kjøper fullversjonen. Når gratisskanneren oppdager problemer, kan du fikse dem via manuell reparasjon, eller du kan kjøpe fullversjonen for å fikse dem automatisk.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Fortect, kan du prøve SpyHunter 5.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Intego, kan du prøve Combo Cleaner.
Om forfatteren
Alice Woods
Alice Woods

Dersom denne kostnadsfrie fjerningsveiledningen har hjulpet deg og du er fornøyd med vår tjeneste, ber vi deg om å vurdere å foreta en donasjon for å holde tjenesten ved like. Selv det minste beløp blir satt pris på.

Kontakt Alice Woods
Om selskapet Esolutions

Veiledning for sletting på andre språk