Gratisturer på Thanksgiving? Ransomware hacker transportsystemet i San Fransisco

Samtidig som ransomware-trusler er populære samtaleemner i nettverdenen, trer de inn i den virkelige verden. Under Thanksgiving opplevde passasjerer på jernbanesystemet i San Fransisco hovedeffektene av ransomware-angrep. På grunn av at systemer ble hacket av Mamba ransomware fikk de gratisturer. Selv om denne hendelsen ikke resulterte i store tap eller alvorlige utfall, har virusenes overgang fra den virtuelle til den virkelige verden blitt en stor bekymring.

Beboere i San Fransisco ble først overrasket da de fikk muligheten til å reise med Municipal Railways gratis på Black Friday. Mens billettmaskinene viste «out of service» og «free ride», ble alle 2.000 lenkede systemer slått av mens de viste «You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key([email protected])ID:681 ,Enter.“ Svindlerne krevde 100 BTC (omtrent 73.000 USD) i bytte mot systemgjenoppretting, men det finnes ingen informasjon om hvorvidt jernbaneselskapet betalte eller ikke. Eksperter spekulerer i om dette viruset er en variant av HDDCryptor. HDDcryptor er imidlertid bare en del av en større ransomware-kampanje kjent som Mamba. Sporene leder til ransomware-gruppen Andy Saolis fra California. Det er ukjent hvorvidt kapringen ble avsluttet av hackerne selv på søndag ettermiddag eller om det er fortjenesten til sikkerhetseksperter.

Denne gangen har kanskje ordinære mennesker dratt nytte av nettkriminelle sin protest mot et visst selskap, men dette medfører ubesvarte spørsmål og bekymringer. Hvis svindlerne klarer å få tilgang til så viktige systemer, hva kan da skje hvis de stopper elektrisitet fra å nå en by eller en hel region? Datasystemer overvåker ikke bare bankprosesser, offentlige tjenester og underholdning, men også viktige områder som sykehus og transport. Nye muligheter oppstår derfor daglig. Denne typen nettangrep avhenger i stor grad av svindlernes samvittighet. Mens enkelte ransomwareutviklere unngår å angripe sykehus, noe som resulterer i kansellering av hundrevis av medisinske operasjoner, har andre en tendens til å bruke nettferdighetene sine annerledes. Slike tilfeller av nettkriminalitet må ikke ignoreres før både den virtuelle og den virkelige verden opplever alvorlige bivirkninger.

Om forfatteren
Julie Splinters
Julie Splinters - Spesialist på fjerning av malware

Julie Splinters er nyhetsredaktør hos viruset.no. Hun har bachelorgrad i engelsk filosofi, men interessen hennes for Japan har dessuten motivert henne til å

Kontakt Julie Splinters
Om selskapet Esolutions

På andre språk