Forhindre Locky-virus: 5 tips for å ta kontroll

Det er vanskelig å finne en nettbruker som ikke har hørt om Locky-viruset og skaden det forårsaker på hele den nettbaserte verden. Dersom du sjelden bruker nettet og ikke kjenner til dette viruset og hvorfor den forårsaker så store problemer er vi glade for å kunne lære deg om denne nettrusselen. Locky-viruset er et ransomware som finner dine personlige data og krypterer dem. Deretter viser det en melding som krever en bestemt pengesum for å gjenvinne de krypterte dataene. På grunn av virusets kompleksitet har det klart å infisere tusenvis av datamaskiner på verdensbasis og det antas at det svindler millioner av dollar fra private og bedrifter. Overraskende nok har ennå ikke dette viruset blitt stoppet og herjer fremdeles i den virtuelle verden. Derfor tilbyr vi anbefalinger som kan hjelpe deg med å forhindre infiltrering av Locky og redusere skaden det gjør. Disse er opplistet nedenfor:

  • Unngå å åpne mistenkelige e-postmeldinger eller søppelpost som later til å være sendt til deg av ulike myndigheter. Det er oppdaget at malware-programmet foretrekker å spre seg selv via e-poster som inneholder Word- eller JavaScript-vedlegg. Vær oppmerksom på e-poster som har emner som ATTN: Invoice J-98223100 eller lignende. Selv om du jevnlig har å gjøre med nevnte institusjon bør du kontakte dem direkte dersom du er i tvil. Dersom du jobber i et selskap bør du informere kollegaene dine om å være forsiktige med e-poster fra ukjente sendere. Du bør dessuten fortelle dem om denne trusselen.
  • Ta regelmessige sikkerhetskopier av filene dine. Du kan bruke eksterne disker, løsninger for nettbasert lagring, skylagring og lignende for å sikre kopier av dine mest verdifulle filer. Vær imidlertid oppmerksom på at data som oppbevares i nettbaserte lagringsløsninger (Dropbox, Google Drive eller Microsoft OneDrive) også kan infiseres av ransomware ettersom de er tilkoblet datamaskinen din via nettverk.
  • Installer et pålitelig sikkerhetsprogram. Det er viktig å ha et slikt program ettersom du kan komme til å overse infiserte filer, spesielt Trojanere som har en tendens til å forkle seg selv. I tillegg er det viktig å oppdatere antispyware- og antivirus-programmer regelmessig slik at programvarene mottar de nyeste virusene så ofte som mulig. Antimalware-programmer er ofte praktiske når det gjelder også mindre skadelig malware.
  • Oppdater systemprogramvaren daglig. Oppdatering er utvilsomt helt nødvendig. Hvis du har den nyeste versjonen av nettleseren vil sannsynligheten for å bli kapret av ransomware minimeres. Oppdatering av systemprogrammer sikrer dessuten effektivitet og reduserer sannsynligheten for redusert ytelse.
  • Deaktiver makroinnstillinger. Noe av det som er så spesielt med Locky ransomware er at det aktiverer seg selv dersom makroinnstillingene på systemet er slått på. Dersom de ikke er aktiverte ber programmet om at du gjør det. Du bør selvfølgelig ignorere slike forespørsler. Selv om makroer er deaktivert som standard av Microsoft, bør du forsikre deg om at innstillingene på din egen og dine kollegers datamaskiner er riktig.

Disse sikkerhetstiltakene bør hjelpe deg med å beskytte deg selv mot ransomware. Du bør imidlertid være realistisk og «håpe for det beste, men forberede deg på det verste». Dersom du er infisert kan du lese fjerningsveiledning for Locky..

Om forfatteren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet er for kort til å kaste bort tid på virus

Kontakt Jake Doevan
Om selskapet Esolutions

På andre språk