FBI oppfordrer ransomware-ofre til ikke å betale løsesummen

I en nylig lansert annonsering, advarer FBI om økningen i ransomware-angrep på databrukere og deler tips om hvordan disse datavirusene bør håndteres. Det er ingen overraskelse at FBI deler slik informasjon ettersom antall ransomware-angrep har økt betraktelig den siste tiden. Nettkriminelle lagde den ene trusselen etter den andre i hele fjor, og antall ransomware-varianter fortsetter å øke i 2016. Denne typen datamalware rettes mot sykehus, både små og store bedrifter, skoler, offentlige myndigheter og private brukere. Det krypterer alle filene på den infiserte datamaskinen eller nettverket, og krever deretter en løsesum i bytte mot dekrypteringsnøkkelen.

Nettkriminelle har utviklet avanserte teknikker for å bryte seg inn i offerets datamaskin i det skjulte. Normalt sender de kjørbare ransomware-filer via offerets e-post og hevder det er et viktig dokument eller arkiv. I tillegg har svindlerne fått evnen til å sette inn ondsinnet kode på legitime nettsider bak klikkbart innhold, knapper, lenker eller annonser. Det sier seg selv at det er ytterst viktig å ta forholdsregler og sikre datamaskinen og filene dine på forhånd. Du bør være spesielt forsiktig med TeslaCrypt, Cerber (for Mac), Cryptolocker og Locky.

Det er ingen tvil om at det å miste viktige filer er en tragisk opplevelse. FBI hevder imidlertid at ransomware-ofre ikke bør betale løsesummen som nettkriminelle krever. Assisterende direktør i FBI sin avdeling for nettkriminalitet, James Trainor, bekrefter at det å betale løsesummen ikke garanterer at de nettkriminelle tilbyr dekrypteringsnøkkelen. Det oppfordrer dessuten svindlerne til å fortsette sine ulovlige aktiviteter og det involverer dessuten flere folk i denne skitne bransjen. Profitten som ransomware-trusler genererer for nettkriminelle er vanskelig å tenke seg, og vi kan kun spekulere i hva slags andre ulovlige aktiviteter ransomware-ofrene er med på å sponse.

FBI anbefaler at du tar forholdsregler for å forhindre ransomware-angrep. Dette kan du gjøre for å sikre filene dine:

  • Informer dine ansatte om ransomware-virus og sørg for at de er oppmerksomme på metodene for å forhindre ransomware-angrep.
  • Installer antimalware-programmer på datamaskinene du eller dine ansatte bruker. Planlegg jevnlige systemskann.
  • Deaktiver makrofunksjonen i Microsoft Office-programmer.
  • Oppdater datamaskinens programvare jevnlig.
  • Unngå å bruke administratorkontoer med mindre dette er strengt nødvendig.
  • Sikkerhetskopier de viktigste dataene jevnlig. Sikkerhetskopiene bør lagres på eksterne disker som kobles fra datamaskinen.
Om forfatteren
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Eksperten

Ugnius Kiguolis er en profesjonell malware-analytiker, som også er grunnlegger og eier av viruset.no.

Kontakt Ugnius Kiguolis
Om selskapet Esolutions

På andre språk