Eksperter advarer om forventet økt malware-aktivitet på Black Friday

25. november er dagen mange entusiastiske shoppere venter på. Mens noen forbereder seg på å dra ut og tømme butikkene, forblir andre hjemme for å finne de beste Black Friday-salgene på nettet. For den sistnevnte gruppen kan dessverre en slik handlerunde medføre noe helt annet enn de tiltenkte varene, nemlig Locky. Malware-utviklere samler opp de mest ondsinnede programmene til de to månedene i året det er mest nettrafikk. De jobber med å få mest mulig av dette ondsinnede innholdet ut på nettet. Derfor er sjansene store for å bli offer for malware-angrep i løpet av denne tidsperioden.

I følge statistikken økte antallet malware-infeksjoner med femti prosent sammenlignet med tallene for 2014. En videre vekst er forventet også i år. Ekspertene advarer mot tre metoder som nettsvindlere og hackere benytter for å spre truslene sine:

  • Villedende annonsering. Under store salg og i julen generelt investerer selskaper mye i nettannonsering. Derfor oppdager du normalt flere annonser enn vanlig. Malware-utviklere benytter denne muligheten til å legge til ondsinnede annonser ved siden av legitime annonser. På denne måten øker distribusjonen av ondsinnede trusler, som mylucky123.com eller web-start.org virus. Normalt er ikke de falske annonsene spesielt mistenkelige, så det er vanskelig å skille dem fra ekte trusler.
  • Søppelpost. Høres det ikke praktisk ut å motta de beste Black Friday-tilbudene direkte i innboksen der du kan se på dem med kun ett klikk og forhåpentligvis kjøpe varer du har vært ute etter i lang tid? Dette er praktisk, men hvis disse tilbudene ikke kommer fra offisielle forhandlere kan du være i offer for svindlere som prøver å infisere brukere med Thor ransomware eller lignende trusler. Vær forsiktig! Smarte svindlere kan late som at de er vel ansette firmaer og prøver å lure deg til å kjøpe varene deres.
  • Ondsinnede lenker på nettsider. Dette er en annen teknikk som gir hackere muligheten til å infisere brukere med ondsinnet innhold mens de er ute etter varer på nettet. Disse lenkene kan vises på vel ansette nettsider eller i malwaretrusler, som nettleserkaprere eller adware.

Vær oppmerksom på at slike infeksjoner kan føre til datatap eller lekkasje, problemer med systemytelsen eller til og med et ødelagt system. Derfor er det alltid lurt å følge det gamle ordtaket, og håpe på det beste, men forberede seg på det verste. Hold deg unna søppelmappen og unngå å åpne ukjente e-poster, uansett hvor fristende de er. Det samme gjelder annonser – ikke stol på alt du ser på nettet, og vurder konsekvensene før du gjør noe. Kos deg med handlingen, men vær forsiktig!

Om forfatteren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforsker

Kontakt Lucia Danes
Om selskapet Esolutions

På andre språk