Den sikreste nettleseren for 2024

Det har aldri vært viktigere å bruke en sikker nettleser

The Most Secure Browser of 2021

Internettsikkerhet og personvern er blant de mest populære temaene for 2023. Den uendelige veksten av nettkriminalitet, datainnbrudd og tilfeller av upassende datasporing har allerede gjort at nettbrukere er bekymret for sikkerheten. Med tanke på at nettleseren er et verktøy du må bruke for å surfe på nettet, har vi bestemt oss for å finne det aller sikreste valget.

Brukere kan i dag velge mellom utallige populære og mindre populære nettlesere. Alle lover en bedre nettleseropplevelse, økt personvern, personlige søkeresultater og andre funksjoner som kan virke å være nyttige. Vi hos viruset.no mener imidlertid at alle bør prioritere sikkerhet.

Hvis du er ute etter et nytt verktøy for å surfe på nettet, eller du ønsker å sørge for at du bruker et sikkert verktøy, kan du bruke listen vi har laget for å finne den sikreste nettleseren for 2024.

Google Chrome tilbyr høy sikkerhet, men sliter med brukerens personvern

The Most Secure Browser of 2021

Google Chrome ble lansert i 2008, og er den mest populære nettleseren på markedet. I følge den nyeste statistikken dekket den 70 % av nettlesermarkedet i november 2019. Det er ingen tvil om at den høye sikkerheten og brukervennlige funksjonaliteten har medført stor suksess for nettopp denne nettleseren.

Chrome sørger for at den kan anses som en av de sikreste nettleserne takket være følgende funksjoner:

 • Safe Browsing som varsler om mulige trusler ved åpning en ondsinnet nettside;
 • Sandboxing som gir ekstra sikkerhetsbeskyttelse og forhindrer automatisk installasjon av malware;
 • Auto-oppdateringer som gjør det mulig å installere alle oppdateringer automatisk og eliminere sikkerhetsfeil.

Nettleseren har en incognito-modus og tilbyr manuell tilpassing av personverninnstillinger. Googles evne til å spore brukerens aktiviteter og klikk er imidlertid bekymringsverdig. Selv om Chrome anses som en av de sikreste nettleserne, har den dermed ulemper i form av datasporing og personvern.

Firefox med nye sikkerhetsforbedringer i Quantum-versjonen

The Most Secure Browser of 2021

Mozilla Firefox er en av de største konkurrentene til Chrome. Mozilla lanserte en ny versjon av nettleseren i november 2017, nemlig Firefox Quantum, som byr på bedre sikkerhet og forbedret personvern:

 • Linux Sandboxing forhindrer hacker-angrep;
 • Tracking protection som blokkerer sporende komponenter på nettsider som besøkes;
 • Forbedret kontrollsenter som gjør det mulig å få tilgang til og tilpasse ulike innstillinger for å sørge for en mest mulig sikker nettleserøkt.

Mozilla prøver å skape den sikreste nettleseren, og utviklerne tilbyr stadig nye sikkerhetsoppdateringer og feilrettinger. Med den nyeste oppgraderingen har de fikset utallige sårbarheter i sikkerheten, inkludert feil som gjør det mulig å utnytte vilkårlig kode.

En annen fordel med Firefox er at brukerne kan maksimere personvernet sitt ved å bruke Tor-nettverket. For å kunne gjøre dette er det imidlertid nødvendig å installere et programtillegg i nettleseren.

Opera inkluderer innebygd VPN

The Most Secure Browser of 2021

Opera er et annet søkeverktøy som kan legges til i listen over de sikreste nettleserne. Siden 2016 har skrivebordsversjonen inkludert en innebygget annonse-blokker . Denne funksjonen er imidlertid deaktivert som standard, og brukere må aktivere den manuelt via innstillinger. Når den er aktiv fungerer den som et hvilket som helst annet tredjepartsprogram som gjør det mulig å forhåndsgodkjenne nettsider for å vise annonsene på disse.

I 2015 ble Opera oppkjøpt av det nord-amerikanske personvernselskapet SurfEasy. Dermed var de i stand til å tilby bedre personvern for brukerne sine ved å legge til et innebygget virtuelt privatnettverk (VPN). Det tilbys imidlertid kun fem VPN-lokasjoner, i USA, Canada, Nedland, Tyskland og Singapore. Dette er nesten ingenting sammenlignet med kommersielle VPN-tjenester. Opera tilbyr imidlertid tjenesten gratis, og dette er en av de største fordelene.

Denne nettleseren har flere store fordeler: du kan unngå tredjepartsannonser som kan inneholde ondsinnede prosesser og få tilgang til visse nettsider anonymt. Nettleseren selv innhenter imidlertid informasjon om brukerne, og kan dele dette med partnerne sine.

Microsoft Edge ønsker også å være den sikreste nettleseren

The Most Secure Browser of 2021

Microsoft promoterte Edge som en sikrere nettleser enn Chrome, og dette er en god kandidat til å vinne tittelen. Takket være Windows Defender SmartScreen-teknologi, har den innebygde Windows 10-nettleseren en bedre mulighet til å oppdage phishing-nettsider og andre ondsinnede nettsider enn Chrome og Firefox. I tillegg har nettleseren en sandboxing-teknologi som ligner på den i Chrome, og som er bedre enn den som tilbys i Firefox.

Microsoft Edge mottar automatiske oppdateringer via Windows Update-tjenesten. Brukere som har deaktivert automatiske Windows-oppdateringer får imidlertid ikke de nyeste feilrettingene og sikkerhetsoppdateringene for nettleseren.

Når det gjelder personvern, inkluderer Edge en Do Not Track-funksjon. De fleste nettsider ignorerer imidlertid disse forespørslene. Nettleseren har også en InPrivate-modus som ikke sporer nettleserhistorikk, informasjonskapsler og midlertidige filer.

Microsofts nettleser har også en annen fordel i tilknytning til personvern som kan hjelpe deg med å bli den sikreste nettleseren. Selskapet genererer ikke fortjeneste fra å selge målrettede annonser, og på dette området slår den Google Chrome.

Safari tilbyr tilpassede alternativer for trygg nettlesing

The Most Secure Browser of 2021

MacOS-brukere har i mer enn et tiår funnet Safari forhåndsinstallert på datamaskinene sine. Kan dette være den sikreste nettleseren for 2024? Sammenlignet med de ovennevnte nettleserene, har den flere sikkerhetsproblemer og feil som kan utnyttes av nettkriminelle. Men, Safari inkluderer nyttige personvern og sikkerhetstiltak for å beskytte brukere mot nettrusler:

 • Intelligent sporingsforhindring som gjør det mulig å identifisere annonsører og forhindre sporing;
 • Innebygget sandboxing som bidrar til å oppdage ondsinnet kode og unngå malware-infiltrering;
 • Varsel som dukker opp før du besøker potensielt skadelige eller infiserte nettsider;
 • En privat nettleserfunksjon som forhindrer innhenting og lagring av nettleserrelatert informasjon.

Safari tilbyr dessuten et stort utvalg av sikkerhets- og personverninnstillinger som hjelper deg med å deaktivere lokasjonsinnstillinger, aktivere «Ask websites not to track me»-funksjonen og mye mer.

Epic Privacy Browser deaktiverer Google-tjenester

The Most Secure Browser of 2021

Epic Privacy Browser fra Hidden Reflex er basert på et Chromium åpen kilde-prosjekt – akkurat som Google Chrome. Hovedforskjellen mellom de to er at Epic har deaktivert og fjernet alle Google-tjenester. Derfor kan ikke søkegiganten spore brukerens aktiviteter (med mindre de logger inn på Gmail og fortsetter å surfe på nettet).

Hovedgrunnen til å inkludere Epic i listen over de sikreste nettleserne er at den fungerer kun i privat nettleser-modus og aktiverer Do Not Track-funksjonen som standard. Etter hver nettleserøkt slettes alle informasjonskapsler, samt andre sporende og søkerelaterte data. I tillegg gjør nettleseren det mulig å slå på en kryptert proxy slik at du kan beskytte deg mot å avsløre IP-adressen din og annen informasjon på nettet.

Hvis det er mulig, benytter Epic seg av SSL-tilkoblinger, beskytter offentlige WiFi-tilkoblinger og benytter en innebygget annonseblokker. I tillegg innhenter ikke programmet informasjon om brukerne sine. Den eneste informasjonen nettleseren er interessert i er IP-adressen “in order to get search results that are geographically relevant.”

En av de største ulempene er at denne nettleseren ikke tillater at du installerer tilleggsprogrammet. Selskapet hevder at utvidelser et en av de mest skadelige komponentene, og noe som utsetter brukerne for risiko. Derfor støtter de kun få tilleggsprogrammer. Nettleseren er også blitt rapportert for innlastingstid av nettsider og for å droppe standard søkemodifikatorer.

Comodo Dragon Internet Browser ligner på Chrome, men Windows-brukere kan føle seg tryggere

Image of Comodo Dragon Internet Browser

Akkurat som Epic Privacy Browser, er Comodo Dragon basert på Chromium-prosjektet. Nettleseren inkluderer alle Chrome-funksjoner, men tilbyr bedre sikkerhet og personvern på nettet. Hvis du ikke er en stor fan av Chrome og foretrekker Mozilla istedet, kan du velge Comodo Ice Dragon.

Hovedfordelene med denne nettleseren er:

 • Domain Validation-teknologi som identifiserer sikre SSL-sertifikater;
 • Blokkerer informasjonskapsler og andre sporende teknologi;
 • Hindrer sporing av nedlastinger.

I tillegg støtter nettleseren tilleggsprogrammer, noe som gjør den mer brukervennlig og praktisk å bruke. Nettleseren har imidlertid en stor ulempe. Den er kun kompatibel med eldre Windows-versjoner, inkludert Windows 8, 7, Vista og XP.

Tor-nettleseren tilbyr anonymitet

The Most Secure Browser of 2021

Tor-nettleseren brukes i stor grad av hackere. Dette betyr imidlertid ikke at det er noe tvilsomt eller skadelig med dette verktøyet. Det er faktisk en av de tryggeste søkemotorene som er tilgjengelig gratis på dagens marked. Derfor presenterer vi den som en av de sikreste nettleserne.

Hele Tor-prosjektet administreres av frivillige og er dedikert til å la nettbrukere surfe anonymt på nettet. Programmet skjuler IP-adresse, lokasjon, nettlesertilknyttet informasjon og bruker flere krypteringslag for å forhindre at noen ser nettaktiviteten dine. Det er imidlertid ikke en VPN-tjeneste.

Nettleseren er en renere og tryggere versjon av Firefox. Den benytter HTTPS-tilkobling, og gjør det mulig å få tilgang til låste nettsider. Den gjør det dessuten mulig å besøke det mørke nettet, selv om du ikke bør dra nytte av denne funksjonen.

Tor har også en rekke ulemper, inkludert dårlig ytelse, samt upraktisk og noe komplisert anvendelse. I tillegg kan statlige myndigheter se at du bruker Tor. Selv om de ikke kan se hvilke sider du besøker og hvilke aktiviteter du utfører, virker du mistenkelig.

Konklusjon: den sikreste nettleseren

Ingen av nettleserne vi har testet er perfekte. Noen av disse søkeverktøyene tilbyr maksimal sikkerhet mot malware, mens andre tilbyr best personvern og kan enkelt hjelpe deg med å forbli anonym på nettet. Samtidig er de ikke nødvendigvis spesielt brukervennlige og praktiske å bruke.

Vi mener at de fem sikreste nettleserne for 2024 er:

 1. Google Chrome
 2. Tor
 3. Microsoft Edge
 4. Epic Privacy Browser
 5. Opera

Hvis du er ute etter den tryggeste nettleseren, bør du velge den som passer best til ditt bruk. Tenk over hvor mye informasjon du ønsker å avsløre for utviklerne, Google eller tredjeparter. Du bør også vurdere hvorvidt du liker å se reklame mens du surfer på nettet. Alle nettleserne som nevnes ovenfor kan gi deg beskyttelse fra nettkriminelle. Derfor bør du sørge for å velge den som passer best for ditt bruk.

Om forfatteren
Alice Woods
Alice Woods

Liker å lære brukere om å forhindre virus...

Kontakt Alice Woods
Om selskapet Esolutions

På andre språk