De beste programmene for fjerning av ransomware 2021

Finn de beste programmene for fjerning av ransomware og beskytt datamaskinen din mot ransomware-angrep

The best ransomware removal tools of 2021

Ransomware-angrep har vært en global trussel i mer enn ett tiår. Infeksjoner i stor skala har kun eksisteret de senere årene, men kriminelle har utviklet filkrypterende virus siden 2005. Ransomware-angrep har dessverre overgått antall tradisjonelle dataangrep de siste 11 årene, og eksperter mener at nettkriminelle ikke kommer til å gå bort fra denne lønnsomme, men ulovlige aktiviteten.

Det er tydelig at samfunnet blir stadig mer styrt av teknologi og globalisering, og man kommer ikke til å gå tilbake til penn og papir. Forestill deg for eksempel å drive et sykehus eller et internasjonalt firma uten teknologiske enheter og muligheten til å overføre informasjon mellom institusjoner. Slike store firmaer eller offentlige organisasjoner er faktisk mer utsatt for ransomware-angrep siden de har muligheten til å betale betydelige løsesummer på relativt kort tid.

Den eneste måten for å beskytte både individuelle brukere og institusjoner fra økonomiske tap er derfor å gå til anskaffelse av et profesjonelt sikkerhetsverktøy som kan forsvare nettverk og systemer fra ransomware-angrep før det filkrypterende viruset kommer seg inn i systemet. Selv om man må betale for de mest robuste antiransomware-verktøyene, finnes det gratisversjoner slik at brukere kan teste dem og evaluere effektiviteten.

Vi har laget en veiledning der vi presenterer de beste programmene for fjerning av ransomware 2021, som passer både for vanlige databrukere og store selskaper. Du bør imidlertid sørge for at du kun laster ned antiransomware-programmer fra offisielle nettsider, siden svindlere prøver å lure naive brukere til å kjøpe falske kopier av legitime programmer. Vi ber deg derfor om å være forsiktig.

1. Gratis Bitdefender antiransomware-program vaksinerer datamaskinen din mot nettrusler

The best ransomware removal tools of 2021

Dette gratisprogrammet for fjerning av ransomware benytter en vaksineringsteknikk for å beskytte datamaskinen din fra spesifikke ransomware-familier. Programmet hjelper deg med å unngå TeslaCrypt, Locky, BTC-Locker og originalversjonen av kryptomalware-trusselen Petya. Metoden som benyttes ligner i stor grad på slik vi vaksinerer mennesker i virkeligheten — antiransomware-programmet lurer viruset til å tro at datamaskinen din allerede er infisert.

Siden nettkriminelle sannsynligvis ikke prøver å spre ondsinnede programmer til datamaskiner som allerede er infiserte, gjør faktisk dette antiransomware-programmet jobben. Hvis PC-en infiseres på nytt, kan de krypterte filene bli ukrypterbare selv for utviklerne som står bak ransomware-trusselen. Derfor prøver de å unngå et nytt angrep, for å kunne opprettholde det lille de har av tillit fra ofrene.

Antiransomware-programmet Bitdefender oppretter en fil som fungerer som et tegn på at datamaskinen allerede er infisert, og forhindrer dermed angrep. Denne teknikken fungerer imidlertid ikke alltid, og utviklerne har designet det slik at det kjøres ved systemoppstart og deretter jobber i bakgrunnen for å gi ekstra beskyttelse.

En annen flott funksjon i dette verktøyet er at det er kompatibelt med alle datamaskiner, og er tilgjengelig for privat bruk. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det kun beskytter deg mot de fire ransomware-familiene nevnt ovenfor. Derfor anbefales det at du bruker et annet antimalware-program i tillegg for å forhindre andre angrep.

Fordeler Ulemper Konklusjon
Gratis for både personlig og kommersielt bruk. Kan ikke beskytte mot andre ransomware-familier og virus. Antiransomware-programmet Bitdefender beskytter mot originalversjonen av Petya, BTC-Locker, Locky og TeslaLocker, men du må bruke et annet sikkerhetsprogram for å få beskyttelse mot andre nettrusler.
Beskytter datamaskinen mot 4 bestemte ransomware-familier.
Bruker en effektiv vaksineringsteknikk.
Kjører alltid i bakgrunnen.

2. Gratis Malwarebytes antiransomware-program oppdager kryptomalware-trusler basert på oppførsel

The best ransomware removal tools of 2021

Dette er et annet gratis antiransomware-program som kan benyttes som en ekstrakomponent sammen med ditt primære sikkerhetsprogram. Det er i utgangspunktet ett av elementene i en komplett Malwarebytes Antivirus-pakke som kan kjøpes for $ 39,99. Det er imidlertid også mulig å installere betaversjonen helt gratis.

Dette antiransomware-programmet er kompatibelt med følgende operativsystemer:

 • Windows 10 (32/64-bit);
 • Windows 8.1 (32/64-bit);
 • Windows 8 (32/64-bit);
 • Windows 7 (32/64-bit).

Malwarebytes Anti-ransomware Beta beskytter brukerens datamaskin ved å kontrollere tilgangen til viktige domener eller spesifikke filtyper. Hvis et uautorisert program prøver å endre eller få tilgang til en kontrollert fil eller lokasjon, advares brukeren om et potensielt ransomware-angrep.

Merk at vanlige programmer som Microsoft Office eller Windows-komponenter ikke gjenkjennes som en trussel. Andre programmer får imidlertid varsellampene til å lyse. Heldigvis har brukeren muligheten til å hviteliste programmer med ett klikk, og dessuten sende programmer i karantene.

Dessverre finnes det tilfeller der ransomware-trusselen kan late som at det er et hvitelistet program, og dermed komme seg inn i systemet. På grunn av dette kategoriseres verktøyet som et godt ekstra beskyttelseslag i tillegg til et primært sikkerhetsprogram.

Fordeler

Ulemper Konklusjon
Beta-versjonen er gratis for personlig og kommersielt bruk. Noen filer kan bli krypterte før ransomware-trusselen plasseres i karantene. Malwarebytes Anti-ransomware Beta fungerer fint som et ekstra beskyttelseslag i tillegg til et primært sikkerhetsprogram. Det fanger opp alle nettrusler som kan ha kommet gjennom det primære sikkerhetslaget.
Oppdager ransomware-trusler ved å studere oppførselen, og plasserer trusler i karantene.
Kjøres alltid i bakgrunnen.

3. Kaspersky Anti-ransomware for Business er også effektivt for personlig bruk

The best ransomware removal tools of 2021

Kaspersky Lab tilbyr et flott antiransomware-verktøy, helt gratis. På tross av at navnet indikerer at kun store virksomheter kan bruke dette programmet, fungerer det også fint for personlig bruk. Brukere må imidlertid oppgi firmarelaterte opplysninger ved registrering, men det er mulig å teste programmet helt gratis.

Kaspersky Anti-ransomware støtter følgende operativsystemer:

 • Windows 7;
 • Windows 8;
 • Windows 8.1;
 • Windows 10.

Dette antiransomware-programmet gir en flott kombinasjon av Kasperskys System Watcher-modell sammen med nøye overvåking av programoppførsel, og gir dermed komplett beskyttelse. Programmet gir dessuten brukeren muligheten til å hviteliste programmer, men vær oppmerksom på at dette gjør det mulig for ondsinnede programmer å snike seg inn i systemet. Kaspersky Anti-ransomware gjør det mulig å gjenopprette infiserte filer, i tilfelle datamaskinen din er angrepet av et ransomware-program.

En annen enestående funksjon i dette sikkerhetsprogrammet, er at det åpnes automatisk og begynner å kjøre igjen selv hvis et filkrypterende virus klarer å slå det av. Det er imidlertid greit å være klar over at dette programmet ikke kan brukes sammen med andre Kaspersky-programmer.

Fordeler Ulemper Konklusjon
Gratis for kommersielt bruk. Kan ikke brukes sammen med andre Kaspersky-produkter. Kaspersky Anti-ransomware for Business er et sikkerhetsprogram som er nyttig for alle. Det beskytter datamaskinen mot nettrusler og klarer dessuten å gjenopprette kryptert informasjon etter et ransomware-angrep.
Kan også brukes av privatpersoner. Krever registrering med sensitive opplysninger.
Gjør det mulig å hviteliste programmer.
tilbyr gjenoppretting av krypterte filer.

4.Trend Micro RansomBuster gir beskyttelse i flere lag

The best ransomware removal tools of 2021

Trend Micro har lansert et effektivt sikkerhetsprogram kalt RansomBuster. Dette benytter ikke bare ett, men flere beskyttelseslag mot ransomware-angrep. Programmet er dessuten gratis både for private databrukere og store selskaper. Du kan også få det som en ekstrakomponent når du kjøper produktet Trend Micro Antivirus + Security.

Den beste egenskapen med RansomBuster er at det er designet til å opprette sikkerhetskopier så snart det oppdager mistenkelig oppførsel på systemet. Hvis varselet er gyldig, eliminerer programmet sikkerhetstrusselen, og gjenopprettet filene fra sikkerhetskopiene som ble laget.

Ifølge ekspertene er Trend Micro RansomBuster kompatibelt med disse operativsystemene:

 • Windows 7;
 • Windows 8;
 • Windows 8.1;
 • Windows 10 og nyere.

I tillegg har programmet Trend Micro en funksjon kalt Folder Shield, som gjør det mulig å beskytte de viktigste dokumentene fra uautorisert tilgang. Du bør imidlertid være oppmerksom på at dette sikkerhetsprogrammet er designet for bruk i tillegg til et primært antivirus-verktøy. Ellers kan det slippe gjennom enkelte infeksjoner.

Alt i alt er Trend Micro RansomBuster et godt valg, med tanke på at det er helt gratis. Folder Shield-funksjonen gjør dessuten jobben, selv om den er begrenset til 2 mapper. Noen eksperter påpeker at prosessen for identifisering av mistenkelige aktiviteter bør forbedres. Derfor bør dette programmet kun benyttes som et ekstra sikkerhetslag.

Fordeler Ulemper Konklusjon
Gratis for alle Folder Shield-funksjonen kan kun beskytte 2 mapper. Trend Micro RansomBuster tilbyr flere beskyttelseslag. Det bidrar til å forhindre ransomware-angrep, og kan dessuten gjenopprette krypterte filer. Det anbefales imidlertid at det kun brukes som et ekstra sikkerhetsprogram på grunn av svakheter i prosessen som skal oppdage mistenkelige aktiviteter.
Folder Shield-funksjon blokkerer uautoriserte programmer fra å få tilgang til beskyttede mapper.
Oppdager mistenkelige aktiviteter i alle mapper.
Oppretter sikkerhetskopier for å gjenopprette filer etter angrep.

5. Zemana Anti-malware tilbyr både sanntidsbeskyttelse og teknisk støtte døgnet rundt

The best ransomware removal tools of 2021

Zemana Anti-malware finnes både i gratisversjon og premium-versjon, og forskjellen mellom disse er kun ekstrafunksjonene som tilbys. Gratisversjonen består av et smartskann samt en dra og slipp-funksjon, mens fullversjonen i tillegg tilbyr sanntidsbeskyttelse og en dyptgående skannefunksjon. En annen flott funksjon som er inkludert i begge variantene er muligheten til å kontakte teknisk støtte døgnet rundt.

Smartskann tilsvarer hurtigskann, og sjekker kun de vanligste mappene der ransomware-trussler har en tendens til å slå seg ned. Det tar mye kortere tid å fullføre et slikt skann i forhold til et dyptgående skann, som normalt sjekker alle filene på datamaskinen. Vær oppmerksom på at premiumversjonen kun koster € 24,95 per år. Eksperter anbefaler databrukere å gå til anskaffelse av Zemana Anti-Malware.

Zemana Anti-malware støtter følgende operativsystemer:

 • Windows XP med Service Pack 2 eller nyere (32bit og 64bit);
 • Microsoft Windows Vista (32bit og 64bit);
 • Microsoft Windows 7 (32bit og 64bit);
 • Microsoft Windows 8 (32bit og 64bit);
 • Microsoft Windows 8.1 (32bit og 64bit);
 • Microsoft Windows 10 (32bit og 64bit).

Et annet positivt aspekt med antimalware-verktøyet Zemana er at begge versjoner gir muligheten til å dra og slippe filer for skanning. Ifølge tester er denne funksjonen spesielt nyttig for de som bruker gratisversjonen, da det gir et dypere skann enn smartskannet som denne versjonen tilbyr. Det anses dessuten som en praktisk funksjon for de som har fullversjonen og som kun ønsker å skanne en bestemt fil.

Zemana AntiMalware proved to be the best ransomware protection… (Source: MRG Effitas)

I tillegg er det i stand til å oppdage og fjerne rootkits og bootkits fra systemet, samt forhindre fremtidige infeksjoner. I motsetning til andre antiransomware-verktøy, eliminerer dette verktøyet også potensielt uønskede programmer (PUP-er), inkludert nettleserkaprere, spyware- og adware-programmer. Dette er derfor et godt valg for de som er villige til å betale litt ekstra for å få bedre sikkerhet.

Fordeler Ulemper Konklusjon
Tilbyr sanntidsbeskyttelse og teknisk støtte døgnet rundt. Gratisvesjonen inkluderer ikke dyptgående skann eller sanntidsbeskyttelse. Zemana Anti-malware er et flott valg for å oppnå komplett beskyttelse. Det forhindrer ransomware-angrep, og eliminerer dessuten utallige potensielt uønskede programmer.
Fjerner adware, spyware og nettleserkaprere.
Oppdager fremtidige trusler.
Gjør det mulig å velge mellom smartskann og dyptgående skann, og har en dra og slipp-funksjon.

BONUS. Reimage er det eneste programmet av sitt slag som tilbyr Windows reparasjonstjenester

The best ransomware removal tools of 2021

Reimage er det eneste programmet som benytter en enorm database med Windows-filer. Det laster ned og installerer filer som er ødelagte, skadet eller som mangler fra operativsystemet ditt. Programmet er dessuten i stand til å installere Windows på nytt, uten at du må installere programmene dine igjen.

Uavhengige studier har vist at Reimage er et av de beste alternativene når det gjelder å bli kvitt potensielt uønskede programmer (PUP-er) som nettleserkaprere, adware, spyware og til og med trusler som ormer, rootkits og trojanske hester. Eksperter anbefaler at du benytter dette sikkerhetsprogrammet for å beskytte PC-en din.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at Reimage finnes i flere ulike versjoner med forskjellige funksjoner. Du kan prøve gratisversjonen før du kjøper premiumprogrammet. Hvis du er fornøyd med resultatene, kan du kjøpe Reimage Plus til € 45,92, og få tilgang til alle funksjoner.

Reimage er kompatibel med følgende operativsystemer:

 • Windows XP (32bit);
 • Windows Vista (32 & 64bit);
 • Windows 7 (32 & 64bit);
 • Windows 8 (32 & 64bit);

Mac-brukere kan også benytte Reimage for å beskytte systemet sitt. Dette programmet gir god stabilitet, og oppdager malware både på Mac og Windows OS. Windows-brukere bør imidlertid være klar over at dette programmet hverken reparerer eller erstatter tredjeparts programfiler.

Fordeler Ulemper Konklusjon
Gjenoppretter og erstatter skadede eller manglende Windows-filer. Inkluderer ikke sanntidsbeskyttelse. Reimage er et fantastisk verktøy som kan reparere systemet ditt etter ransomware-angrep. Siden det ikke tilbyr sanntidsbeskyttelse anbefales det imidlertid kun som et ekstra sikkerhetslag i tillegg til et primært antivirus-program.
Kan installere Windows på nytt uten at brukeren må installere programmene sine igjen.
Opprettholder datamaskinens stabilitet.
Er i stand til å eliminere ulike potensielt uønskede programmer, i tillegg til skadelige nettrusler.
Om forfatteren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforsker

Kontakt Lucia Danes
Om selskapet Esolutions

På andre språk