Fjern CrySiS-virus (Veiledning for fjerning) - oppdateringer jul 2016

CrySiS fjerningsguide for virus

Hva er CrySiS ransomwarevirus?

Hva er CrySiS-viruset og hvilke farer medfører det?

CrySiS-viruset er et ransomware-program som ble introdusert av nettkriminelle i starten av 2016. Akkurat som alle andre virus som tilhører ransomware-kategorien kan det kryptere filene dine og la deg stå igjen uten bilder, musikkfiler, forretningsdokumenter og lignende data. For de som er villige til å gjøre hva som helst for å få tilbake filene sine tilbyr nettkriminelle et verktøy kalt CrySis Ransomware Decryptor. Dette er selvsagt et betalingsprogram som ikke gir deg noen garanti for at det kommer til å hjelpe deg med å dekryptere dine blokkerte filer. Du kan dessuten aldri være sikker på at det ikke inneholder ytterligere malware, så vi anbefaler ikke at du kjøper det. Hvis du opplever denne trusselen akkurat nå bør du vite at du kan gjenopprette filene dine fra sikkerhetskopier. Du kan dessuten alltid prøve R-studio, Recuva eller Photorec istedet for CrySis-tjenesten. For å fjerne infiserte filer fra datamaskinen din anbefaler vi at du benytter en profesjonell programvare som for eksempel FortectIntego.

Etter at det ble lansert for nesten et halvår siden har CrySis spredt seg raskt på datamaskiner over hele verden. Så snart det infiltrerer systemet og låser dataene som er lagret på harddisken, begynner det å kreve en betydelig sum for en privat nøkkel som angivelig skal kunne fikse datamaskinen. Ofre er dessverre normalt så desperate etter å låse opp filene sine at de bestemmer seg for å betale løsesummen i bytte mot denne nøkkelen. Som vi allerede har nevnt bør du aldri betale noen løsesum i bytte mot denne nøkkelen. Du bør heller prioritere å fjerne CrySis ransomware, ettersom dette er den eneste måten for å sørge for datamaskinens sikkerhet.

Meldingen som normalt vises av dette ekstremt skadelige programmet ser slik ut:

Attention! Your computer was attacked by virus-encoder.
All your files are encrypted cryptographically strong, without the original key recover is impossible! To get the decoder and the original key, you need to write us at the email: [email protected] with subject “encryption” stating your id.
Write in the case, do not waste your and our time on empty threats.
Responses to letters only appropriate people are not adequate to ignore.
P.S. only in case you do not receive a response from the first email address within 48 hours please use this alternative email [email protected].

Hvor mye offeret må betale for filene er uklart, noe som betyr at han/hun er tvunget til å kontakte svindlerne. Hvis du ser en slik melding på datamaskinen din bør du ikke gi etter for kravene. Du bør vurdere hvorvidt du ønsker å støtte hackere i å lage flere ondsinnede programmer som CrySis. Hvis du er heldig nok til å unnslippe viruset denne gangen betyr det ikke at det gir deg immunitet i fremtiden. Derfor anbefales det å fjerne CrySis fra den infiserte datamaskinen snarest mulig.

Hvordan kan jeg beskytte datamaskinen min fra dette ransomware-viruset?

Akkurat som de fleste andre ransomware-virus infiserer CrySis-viruset systemet på en villedende måte. Normalt infiltrerer det datamaskinen som et angivelig nyttig vedlegg eller programvareoppdatering. Så snart viruset kommer inn i systemet begynner det umiddelbart å søke etter forhåndsbestemte filer som deretter krypteres med RSA og AES128-kryptering. Etter krypteringen blir filene utilgjengelig. Dessverre oppdager ofrene normalt viruset på dette stadiet når det ikke er stort som kan gjøres. CrySis legger dessuten til dokumentene Help_Decrypt_FILES.BMP, Help_Decrypt_FILES.HTM, Help_Decrypt_FILES.TXT på datamaskinen, som gir offeret detaljer om gjenopprettingsprosessen.

Det er alltid enklere å forhindre et virusangrep enn å håndtere konsekvensene etter at det har infisert systemet. Sikkerhetsekspertene anbefaler å øke datamaskinens sikkerhet ved å kombinere flere antivirus-funksjoner på systemet. Først og fremst er det selvfølgelig nødvendig å skaffe et pålitelig antivirus-program og sørge for at det alltid er oppdatert. En kraftig brannmur kan også være nyttig for å stoppe nettkriminelle fra å komme seg inn på nettverket ditt. Du bør dessuten ikke glemme å følge med på nye systemoppdateringer og sørge for at disse er installerte. Til slutt bør du være oppmerksom på sikkerheten. Unngå å besøke upålitelige nettsider og unngå å laste ned ukjent programvare på datamaskinen. Du bør alltid se etter programvareoppdateringer på offisielle nettsider heller enn å laste dem ned fra vilkårlige nedlastingssider.

Fjerning av CrySis ransomware:

Uansett om du allerede har erfaring fra å fjerne virus eller ikke bør CrySis-viruset tas på alvor. Ransomware-virus er kjent for å blokkere antivirus-verktøy, så hvis du planlegger å fjerne CrySis bør du være forberedt på at antivirus-programmet kanskje ikke fungerer. Ekspertteamet vårt tilbyr instruksjoner som kan hjelpe deg med å bekjempe viruset og initiere et fullstendig systemskann. Før du skanner systemet bør du imidlertid sørge for at antivirus-programmet er oppdatert til nyeste versjon. Ellers er det ikke sikker at det klarer å oppdage og fjerne CrySis fra systemet ditt. Dermed vil viruset fortsette å utgjøre en trussel for dine fremtidige filer.

Tilbud
Gjør det nå!
Last ned
Fortect Fornøyd-
garanti
Last ned
Intego Fornøyd-
garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Hva gjør jeg hvis det mislykkes?
Hvis du ikke klarte å reparere virusskade ved bruk av Fortect Intego, , kan du sende inn et spørsmål til kundestøtte. Oppgi så mange detaljer som mulig.
Fortect Intego har en gratis, begrenset skanner. Fortect Intego tilbyr et mer grundig skann når du kjøper fullversjonen. Når gratisskanneren oppdager problemer, kan du fikse dem via manuell reparasjon, eller du kan kjøpe fullversjonen for å fikse dem automatisk.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Fortect, kan du prøve SpyHunter 5.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Intego, kan du prøve Combo Cleaner.

Manuell CrySiS fjerningsguide for virus

Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Viktig! →
Manuell fjerning kan være for komplisert for vanlige databrukere. Det krever avansert IT-kunnskap å utføre det riktig (hvis viktige systemfiler blir fjernet eller skadet, kan det føre til uopprettelig skade på Windows-systemet). I tillegg kan det ta flere timer å utføre. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du bruker den automatiske metoden som beskrevet ovenfor.

Steg 1. Åpne sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling

Manuell fjerning av malware bør utføres i sikkerhetsmodus. 

Windows 7/Vista/XP

 1. Klikk på Start > På/Av > Start på nytt > OK.
 2. Når datamaskinen din starter opp, trykker du på F8-knappen (hvis dette ikke fungerer, prøv F2, F12, Del – det avhenger av hovedkortet ditt) flere ganger helt til du ser vinduet for avansert oppstart.
 3. Velg Sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling fra listen. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Windows 10 / Windows 8

 1. Høyreklikk Start-knappen og velg Innstillinger.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Bla nedover og velg Oppdatering og sikkerhet.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. I menyen til venstre velger du Gjenoppretting.
 4. Bla nedover til Avansert oppstart.
 5. Klikk på Start på nytt nå.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Velg Feilsøking. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 7. Gå til Avanserte alternativer. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 8. Velg Oppstartsinnstillinger. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 9. Klikk på Start på nytt.
 10. Trykk 5 eller klikk på 5) Aktiver sikkerhetsmodus med nettverkstilkobling. Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 2. Slå av mistenkelige prosesser

Windows' oppgavebehandler er et nyttig verktøy som viser alle prosesser som kjører i bakgrunnen. Hvis det dukker opp malware-prosesser her, må de avsluttes:

 1. Trykk på Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne oppgavebehandleren.
 2. Klikk på Detaljer.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 3. Bla nedover til Bakgrunnsprosesser og se etter mistenkelige oppføringer.
 4. Høyreklikk og velg Åpne filplassering.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Gå tilbake til prosessen, høyreklikk og velg Avslutt oppgave.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 6. Slett innholdet i den ondsinnede mappen.

Steg 3. Sjekk oppstartsprogrammer

 1. Trykk Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne Windows oppgavebehandler.
 2. Gå til fanen Oppstart.
 3. Høyreklikk det mistenkelige programmet og klikk på Deaktiver.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus

Steg 4. Slett virusfiler

Malware-relaterte filer kan dukke opp på flere ulike steder på datamaskinen din. Her er instruksjoner som kan hjelpe deg med å finne dem:

 1. Skriv Diskopprydding i Windows' søkefelt og trykk på Enter.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 2. Velg stasjonen du ønsker å rense (C: er som regel hovedstasjonen, og det er sannsynligvis her du finner ondsinnede filer).
 3. Bla gjennom Filer som skal slettes-listen og velg følgende:

  Midlertidige Internett-filer
  Nedlastinger
  Papirkurv
  Midlertidige filer

 4. Velg Rydd opp i systemfiler.
  Ransomware: manuell fjerning av ransomware i sikkerhetsmodus
 5. Du kan også se etter andre ondsinnede filer som skjuler seg i følgende mapper (angi disse oppføringene i Windows-søkefeltet og trykk på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Etter at du er ferdig, starter du PC-en på nytt i normalmodus.

Fjern CrySiS ved hjelp av System Restore

 • Steg 1: Start datamaskinen på nytt i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klikk Start Shutdown Restart OK.
  2. Når datamaskinen blir aktiv, trykker du F8 gjentatte ganger helt til du ser Advanced Boot Options-vinduet.
  3. Velg Command Prompt fra listen Velg 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Trykk Power-knappen i Windows innloggingsskjermen. Trykk og hold nede Shift, som er på tastaturet, og klikk Restart..
  2. Velg deretter Troubleshoot Advanced options Startup Settings og trykk Restart.
  3. Så snart datamaskinen din blir aktiv, velger du Enable Safe Mode with Command Prompt i Startup Settings-vinduet. Velg 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Gjenopprett systemfilene og innstillingene
  1. Så snart Command Prompt-vinduet dukker opp, angir du cd restore og klikker Enter. Skriv inn 'cd restore' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  2. Skriv inn rstrui.exe og trykk Enter igjen.. Skriv inn 'rstrui.exe' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  3. Når et nytt vindu dukker opp, klikker du Next og velger et gjennopprettingspunkt før infiltreringen av CrySiS. Etter å ha gjort dette, klikker du på Next. Når 'System Restore'-vinduet dukker opp, velger du 'Next' Velg gjenopprettingspunktet ditt og klikk 'Next'
  4. Klikk Yes for å starte systemgjenoppretting. Klikk 'Yes' og start systemgjenoppretting
  Så snart du gjenoppretter systemet til en tidligere dato, bør du laste ned og skanne datamaskinen med FortectIntego og sørge for at fjerning av CrySiS er fullført.

Til slutt bør du alltid tenke på beskyttelse mot crypto-ransomware. For å beskytte datamaskinen din mot CrySiS og annet ransomware bør du benytte en vel ansett anti-spionvare, som FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes.

Anbefalt for deg

Velg riktig nettleser og øk sikkerheten med et VPN-verktøy

Det blir stadig viktigere å beskytte personvernet sitt på nettet, blant annet for å unngå lekkasje av personopplysninger og phishing-svindel. Et av de viktigste tiltakene er å legge til et ekstra sikkerhetslag ved å velge den sikreste og mest private nettleseren. Selv om nettlesere ikke gir komplett beskyttelse og sikkerhet, er noen av dem mye bedre ved sandboxing, HTTPS-oppgradering, aktiv innholdsblokkering, blokkering av sporere, beskyttelse mot phishing og lignende personvernrelaterte funksjoner.

Det er også mulig å legge til et ekstra beskyttelseslag og skape en helt anonym nettleseropplevelse ved hjelp av et Private Internet Access VPN. Denne programvaren omdirigerer trafikken via ulike servere, slik at IP-adressen og din geografiske posisjon skjules. Disse tjenestene har dessuten strenge retningslinjer mot loggføring, noe som betyr at ingen data blir loggført, lekket eller delt med tredjeparter. Kombinasjonen av en sikker nettleser og et VPN gir deg muligheten til å surfe sikkert på nettet uten å bli spionert på eller hacket av nettkriminelle.

Sikkerhetskopier filer til senere, i tilfelle malware-angrep

Programvareproblemer skapt av malware eller direkte datatap på grunn av kryptering kan føre til problemer eller permanent skade på enheten din. Når du har oppdaterte sikkerhetskopier, kan du enkelt gjenopprette filene dine etter slike hendelser. Det er nødvendig å oppdatere sikkerhetskopiene dine etter eventuelle endringer på enheten. På denne måten kan du starte på nytt fra der du var da du mistet data på grunn av malware-angrep, problemer med enheten eller annet.

Når du har tidligere versjoner av alle viktige dokumenter eller prosjekter, kan du unngå mye frustrasjon og store problemer. Sikkerhetskopier er praktisk når malware dukker opp ut av det blå. Bruk Data Recovery Pro for å gjenopprette systemet ditt.

Om forfatteren
Julie Splinters
Julie Splinters - Spesialist på fjerning av malware

Dersom denne kostnadsfrie fjerningsveiledningen har hjulpet deg og du er fornøyd med vår tjeneste, ber vi deg om å vurdere å foreta en donasjon for å holde tjenesten ved like. Selv det minste beløp blir satt pris på.

Kontakt Julie Splinters
Om selskapet Esolutions

Veiledning for sletting på andre språk