Adware i Apple Mac OS X? Ja, det er mulig!

Adware in Apple Mac OS X? Yes, it’s possible!I år etter år har adware-programmer plaget Windows-brukere. Etter å ha blitt installert i en pakke med nedlastinger fra tredjeparter, har de forstyrret brukere med irriterende popup-annonser, intext-lenker, banner-annonser og annet kommersielt innhold. Det bør nevnes at slike programmer ikke anses for å være ondsinnede. Likevel anbefaler sikkerhetseksperter at du unngår dem. Det virker som at Mac OS-brukere også bør følge denne anbefalingen fordi det i dag ikke bare er Windows-brukere som lider av disse ulidelige programmene. Heldigvis er det mer enn tydelig at dette operativsystemet er mer motstandsdyktig og adware-utviklere trenger derfor flere år før de får muligheten til å øke forekomsten av adware-programmer for Mac.

Hvordan kan du avgjøre om din Mac er påvirket av et adware-program? Et av de tydeligste tegnene på at datamaskinen din inneholder programmer du ikke trenger er annonser. Av og til kan de unngås ved å benytte et nettlesertillegg som blokkerer popup-vinduer, men dette fungerer ikke nødvendigvis for alle typer adware. I slike tilfeller kan irriterende annonser begynne å forfølge deg så snart du starter nettleseren din og de kan fortsette å oppstå uansett hva slags nettside, kommersiell eller ikke, du bestemmer deg for å besøke. Dersom du har opplevd slike annonser en stund forstår du sikkert hva de er ute etter. Dersom du er en nybegynner bør du vite at alle disse annonsene brukes for å generere inntekt for utvikleren, så du bør unngå å klikke på dem.

Det andre tegnet som avslører at datamaskinen din er infiltrert av adware er omdirigeringer. Du kan aldri vite hva slags nettside som promoteres med en slik teknikk, så du bør holde deg unna alle slike annonser. Sikkerhetsekspertene våre advarer dessuten Mac-brukere om at adware-programmer kan endre startsiden deres og standard søkemotor uten å spørre om tillatelse. De kan dessuten begynne å spore nettleseraktiviteten og innhente ulik informasjon som er relatert til nettleseraktiviteten deres.

Heldigvis har programvareutviklere begynt å utvikle programmer for å fjerne adware-programmer på Mac. Vi har lyst til å presentere to forskjellige programmer som har gitt gode resultater når det gjelder å oppdage og eliminere disse ekle programmene. Det første av dem er AdwareMedic. Dette er et gratisverktøy som ble utviklet kun for å fjerne adware. Et annet program kalles Webroot SecureAnywhere AntiVirus, og er et allsidig program som kan brukes for å bekjempe malware rettet mot PC og Mac.

Husk, Mac-ens sikkerhet ligger i dine hender. Hackere sover ikke, og det bør heller ikke du gjøre…

Om forfatteren
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Lidenskapelig virusforsker

Gabriel E. Hall er en lidenskapelig malware forsker som har jobbet for viruset.no i nesten et tiår.

Kontakt Gabriel E. Hall
Om selskapet Esolutions

På andre språk