5 mest irriterende svindler i 2018

Svindlere kommer ikke til å la deg være i fred i år

Det kommer stadig flere svindelforsøk, og disse forårsaker massevis av problemer for databrukere. I dag er sjansene for å oppleve nettkriminalitet 20 ganger høyere enn å bli ranet på gata midt på natten. I følge statistiske data, har svindlere i 2017 lurt til seg:

 • $1 549 109 fra uventede premier- og lotterisvindler;
 • $2 832 030 fra forsøk på å innhente personlig informasjon;
 • $1 513 533 fra trusler og utpressing.

Dette er imidlertid bare noen få eksempler på de mest populære svindeltypene. Nye svindler dukker opp hver eneste dag, men sikkerhetseksperter advarer om at gamle triks fremdeles er effektive. Falske sikkerhetsvarsler, teknisk støttesvindel og spørreundersøkelser gjør det mulig for kriminelle å svindle til seg penger, få tak i personopplysninger eller lure brukere til å installere ondsinnet programvare.

Her presenterer vi de 5 mest irriterende svindelforsøkene som var veldig aktive i fjor, og som ventes å rettes mot ofre i 2018. Vær oppmerksom på at sikkerhetsprogrammer kan beskytte deg mot svindlere. Det beste er altså å lære seg triksene som benyttes.

1. «You have a Zeus virus” teknisk støtte-svindel

Example of You have a Zeus virus” Tech support scam

Zeus er en av de mest populære og velkjente trojanerne, og har vært kjent i nesten et tiår. Det er derfor ingen overraskelse at svindlerne har bestemt seg for å bruke dette navnet. Svindlerne prøver å lure brukere til å ringe en falsk kundestøtte for å få datamaskinen fikset for rundt $ 300. Dette er mye penger for å fjerne malware som ikke eksisterer.

Svindlerne bruker en nettside for å generere en popup-melding:

Your Hard drive will be DELETED if you close this page. You have a ZEUS virus! Please call Support Now!. Call Toll-Free: 0800-014-8826 To Stop This Process

Meldingen advarer om at å forlate nettsiden kan føre til tap av finansopplysninger, innloggingsopplysninger for Facebook og e-post, CC-detaljer og bilder. I tillegg får brukere kun 5 minutter på å ringe de såkalte Microsoft-teknikerne.

I 2017 har vi sett utallige versjoner av denne svindelen. I år forventes svindlerne å fortsette å spore brukere med popup-meldingen «You have a Zeus virus», i tillegg til følgende falske sikkerhetsvarsler:

 • Windows Detected ZEUS Virus,
 • Windows Defender Alert: Zeus Virus,
 • Security Update Error (Error code 0xB6201879),
 • System Detected Zeus virus.

Ikke glem at ekte sikkerhetsvarsler ikke dukker opp i nettleseren din!

2. «Congratulations Amazon User»-virus

Image of

Sikkerhetseksperter har rapportert at «Congratulations Amazon User«-svindelen kom tilbake helt på tampen av 2017. Denne gamle svindelen lurer folk som ønsker å vinne noe i lotto. Et popup-vindu dukker opp og informerer offeret om at de har vunnet et gavekort på Amazon. For å få premien, må imidlertid brukeren bedt om å gjennomføre en spørreundersøkelse:

You can choose a PlayStation 4, $1000 Amazon Gift Card, or iPhone 7 plus.
To win all you need to do is to answer the following 4 questions.
Note: 10 randomly chosen users got this invitation and there are only a few prizes left.
You have 1 minute and 36 seconds to answer the following questions before we give the prizes to another lucky user.

Mot slutten av denne spørreundersøkelsen, blir brukeren bedt om å oppgi personopplysninger. Det er nettopp dette som er formålet med hele svindelen. Du bør ikke la deg lure av den falske Amazon-logoen, og lukk nettleseren så snart denne falske popup-meldingen dukker opp på skjermen.

3. «You Are Today's Lucky Visitor»-annonser

Example of

Akkurat som svindelen «Congratulations Amazon User», utnytter “You Are Today's Lucky Visitor» brukernes håp om å vinne noe uten å gjøre noe. Disse popup-annonsene informerer om at brukeren har vunnet en bestemt vare, for eksempel:

 • Amazon gavekort til $1000,
 • Visa gavekort til $1000,
 • Walgreens gavekort til $1000,
 • Samsung Galaxy smarttelefon;
 • iPhone;
 • og andre verdifulle premier.

Svindlerne ber deg om å fylle ut spørreundersøkelser for å motta premien, eller de gir deg muligheten til å vinne. Uansett hvor mange tilfeldige spørreskjemaer du fyller ut, vil du imidlertid ikke få premien. Dette er bare et av svindelforsøkene du bør passe deg for i 2018.

Svindlerne genererer inntekt fra utfylte spørreskjemaer eller nedlastinger av apper. Du kan dessuten bli bedt om å oppgi kontaktopplysningene dine eller personinformasjon, noe som kan medføre tap av penger eller til og med identitetstyveri.

4. Google Security Warning-virus

Image of Google Security Warning virus

Google Security Warning-viruset er enda et eksempel på scareware som rettes mot Windows OS-brukere som ikke er klar over hvordan det ekte sikkerhetsvarselet ser ut. Svindlerne kan til og med dra nytte av adware-programmer eller potensielt skadelige nettsider for å omdirigere brukere til svindelsider som advarer om at datamaskinen er låst:

Firewall detecting ‘suspicious’ incoming network connections,we recommend that you click on “Back to Safety.”

Nettsiden informerer om at datamaskinen har blitt infisert med et Zeus-virus, trojaner, ormer eller andre nettrusler, på grunn av at systemaktiveringsnøkkelen er utløpt. Svindlerne advarer om at brukere må ringe det oppgitte nummeret for å beskytte personopplysningene sine.

Denne teknisk støtte-svindelen har imidlertid ingenting med Microsoft å gjøre. Det er en svindel som kan bli brukt til å dra nytte av uoppmerksomme databrukere.

5. «Microsoft Warning Alert» teknisk støtte-virus

Screenshot of

«Microsoft Warning Alert» er et tradisjonelt eksempel på en teknisk støtte-svindel. Her blir brukere forsøkt lurt til å ringe falske teknikere og gjøre det de blir bedt om. Dette kan være å kjøpe et falskt eller kostbart sikkerhetsprogram, installere verktøy for fjerntilgang eller avsløre personlige opplysninger.

I fjor så vi flere varianter av teknisk støtte-svindelen «Microsoft Warning Alert». Som regel ser ofrene et popup-vindu som sier:

** Microsoft Warning Alert **
Malicious Pornographic Spyware/Riskware Detected
Error # 0x80072ee7
Please call us immediately at 0-800-046-5729
Do not ignore this critical alert.

Hvis du leter etter informasjon om den oppgitte feilkoden, ser du imidlertid at den ikke har noe til felles med det rapporterte problemet. Microsoft har dessuten ikke en slik supportlinje. Sist, men ikke minst bør du ta en titt på domeneadressen. Det er definitivt ikke microsoft.com. Du bør altså lukke slike vindu umiddelbart, og ikke la deg lure av svindlertriksene.

Om forfatteren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforsker

Kontakt Lucia Danes
Om selskapet Esolutions

På andre språk
Filer
Programvare
Sammenlign