Adware og nettleserkaprere er nå på andreplass blant malware

Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwaresFørste halvdel av 2015 har vært en bra tid for adware og nettleserkaprere. Sikkerhetseksperter har allerede avslørt at adware og kaprere er på andreplass blant malware. Til sammenligning var de ved slutten av 2013 kun på femteplass og ved slutten av 2012 på sjuende! Trojanere er fremdeles den mest populære trusselen blant malware, men det er helt tydelig at adware har nådd ufattelige høyder.

Hvordan kan vi forklare dette? Først og fremst har hackere ved hjelp av slike potensielt uønskede programmer en bedre mulighet til å tjene penger. De trenger ikke å infisere datamaskiner med banktrojanere og prøve å stjele penger fra banker som aktivt iverksetter teknologi som tofase-autentisering. De trenger bare å omdirigere brukere til deres affilierte nettsider og hente inn penger. Kommersielle popup-annonser i folks nettlesere virker dessuten ikke veldig skadelig. Noen av de brukerne fortsetter derfor å bruke disse annonsene uten å innse at datamaskinene deres er infiserte. Dessverre fører dette direkte til tap av personlig ikke-identifiserbar informasjon som normalt innhentes via adware-programmer og kaprere. Man kan dessuten bli omdirigert til tvilsomme nettsider som brukes for å markedsføre tvilsomme programmer.

Hvordan kan du avsløre det faktum at adware/kaprere gjemmer seg i datamaskinen din? Først og fremst vises dette i endringer i startsiden og/eller standard søkemotor. Dersom du nettopp har oppdaget delta-homes.com [delta-homes.com], isearch.omiga-plus.com [isearch.omiga-plus.com], mystartsearch.com [mystartsearch.com] eller en annen søkemotor istedet for favoritten din, bør du kjøre antivirus- eller antispionvare-programmet ditt. Ifølge sikkerhetsanalytikere er disse de vanligste nettleserkaprerne, men det finnes hundrevis av andre som aktivt er blitt spredt i første halvdel av 2015. Alle disse truslene har muligheten til å vise endrede søkeresultater og omdirigere ofre til forhåndsbestemte nettsider, så disse bør unngås.

Det andre tegnet som viser deg at adware eller andre potensielt uønskede programmer har kommet seg inn i datamaskinen din uten å ha spurt om tillatelse er forekomsten av irriterende annonser. Det finnes neppe en eneste bruker som ikke har sett Adchoices-annonser i nettleseren sin. Du kan dessuten oppdage ‘Reimage’ PC Repair Online, Picexa og lignende popup-annonser i nettleseren. De mest skadelige av disse er de som rapporterer om manglende oppdateringer. De påstår at brukeren trenger å oppdatere programmer som Java, Flash Player, FLV Player, nedlastingsassistenter eller nettlesere. Selvsagt er dette bare et triks for å overbevise PC-brukere om at de må laste ned manglende oppdateringer. I realiteten er disse ‘oppdateringene’ andre potensielt uønskede programmer eller til og med virus.

Til slutt, dersom du har et adware-program eller en nettleserkaprer på systemet ditt kan du oppdage nedsatt hastighet i alle nettleserne dine. Dette er fordi disse truslene er i stand til å legge til sine egne komponenter til alle nettleserne som finnes på datamaskinen.

Vi synes imidlertid at de farligste truslene fremdeles er ransomware som Cryptolocker eller CTB Locker. Mens nettleserkaprere og adware kan jobbe bak ryggen din og utgjøre en risiko for identitetstyveri eller infiltrering av malware, er ransomware i stand til å kryptere alle filene dine og gjøre dem unyttige. Alle krypteringene kommer med en løsepengesum som kan være på $100, $500 eller mer…

Om forfatteren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet er for kort til å kaste bort tid på virus

Kontakt Jake Doevan
Om selskapet Esolutions

På andre språk
Programvare
Sammenlign