Hva er virus og hvordan fjernes det

av Lucia Danes - - Oppdatert | Type: Virus
12

Et virus er et ondsinnet dataprogram som spres ved å infisere filer, installere tilknyttede komponenter eller fjerne spesifikke mediefiler. Denne programtypen har normalt destruktivt innhold som velges av utvikleren avhengig av vedkommendes intensjoner. Virus infiserer normalt systemet, ødelegger eller sletter filer og mapper, laster ned andre skadelige parasitter, innhenter informasjon om brukerens aktivitet på nettet eller avslører sensitive opplysninger. Dersom systemet er infisert av et ekstremt skadelig virus kan det dessuten slette eller kryptere alle data som er lagret på harddisken. De mest skadelige virus prøver å skade hele PC-systemet eller deler av det.

Virus deles normalt inn i tre hovedkategorier:

1. Parasitter som er utviklet for å distribuere andre virus eller ødelegge legitime systemfiler. Eksempler:

 • Trojanere
 • Nukere
 • Ormer
 • AOL-parasitter

2. Trusler som er i stand til å initiere skadelige aktiviteter på systemet. De kan forårsake villedende varsler, falske systemskann, advarsler, låsing av hele PC-systemet og annet. Eksempler:

 • Falsk antispyware
 • Ransomware
 • Adware
 • Nettleserkaprere

3. Andre virus. Eksempler:

 • Sniffere
 • Systemverktøy
 • Administreringsverktøy for nettverk
 • Eksterne administrasjonsverktøy

Noen virus tilhører ingen av disse kategoriene ettersom de kombinerer mer enn én egenskap og funksjon. Slike trusler, av og til kalt hybrid-virus, kan brukes til å vise villedende advarsler, kryptere brukerens filer, distribuere andre virus og lignende som anses for å være ondsinnet. Det er veldig vanskelig å finne og fjerne disse parasittene fra systemet, ettersom de normalt består av komponenter som automatisk installerer seg selv på nytt etter å ha blitt fjernet. Mange virus har dessuten ekstrafunksjoner som gjør det mulig for dem å skjule seg fra antivirus-programmer. Slike trusler kan overvåke aktiviteten av antivirus-programmet og forstyrre prosessene. Når antivirus-programmet prøver å sjekke en infisert fil vil viruset automatisk skjule seg bak den originale, rene varianten av filen og dermed forhindre å bli oppdaget.

Hvilke aktiviteter kan forårsakes av et virus?

Når et ondsinnet program infiltrerer systemet kan det initiere følgende aktiviteter:

 • Infiserer, overskriver eller sletter filer. Det kan skade personlige dokumenter, viktige systemkomponenter og nyttige programmer. Enkelte virus kan dessuten ødelegge hele systemet ved å slette alle kritiske filer og mapper.
 • Setter inn ondsinnet kode i harddiskens MBR (Master Boot Record) for å kjøre ødeleggende prosesser før operativsystemet lastes.
 • Legger til skadelige komponenter til vel ansette programmer eller endrer innstillingene for å infisere dokumenter som åpnes eller opprettes med disse programmene.
 • Ødelegger datamaskinen ved å endre essensielle maskinvareinnstillinger, slette CMOS-minnet eller forstyrre BIOS-en. Dette kan føre til tap av viktige data og ødeleggelse av datasystemet.
 • Oppretter tusenvis av vilkårlige filer og mapper som kan bruke store systemressurser.
 • Viser utallige falske meldinger, endrer ulike systeminnstillinger, forårsaker omdirigeringer og utfører andre irriterende handlinger for å komplisere brukerens vanlige oppgaver.
 • Infiserer systemet med trojanere, bakdører, keyloggere og andre skadelige parasitter.
 • Bruker et infisert system for å spre annen malware.
 • Stjeler eller krypterer sensitive personlige opplysninger, verdifulle dokumenter, passord, innloggingsnavn, identitetsopplysninger eller brukerkontakter.
 • Unngår å bli fjernet ved å endre seg selv, kryptere infiserte filer, forstyrre antivirus-programmer og endre systemoppførselen.
 • Forårsaker redusert hastighet, reduserer systemets sikkerhet og forårsaker ustabilitet.

Metoder som benyttes for å spre virus:

Virus infiserer datamaskinen uten godkjennelse og uten at brukeren er klar over det. Det finnes i hovedsak seks metoder som brukes for å spre disse parasittene:

 • Virus infiserer spesifikke dokumenter, kjørbare filer og andre filer fra pålitelige kilder. Så snart et offer åpner eller kjører slike dokumenter, vil et virus i det stille installere seg selv på systemet.
 • Det finnes mange virus som distribueres som e-postvedlegg. De kan også dukke opp i direktemeldinger eller som del av e-poster. Disse virusene har pålitelige navn og kan derfor lure brukeren til å åpne dem. Så snart brukeren åpner en slik melding eller fil vil viruset infisere datamaskinen i det stille.
 • Noen virus distribueres via eksterne disker som kjøres automatisk når brukeren kobler til disken.
 • Piratkopiert programvare og falske dataspill inneholder ofte ulike virus. Så snart brukeren starter installasjonen av slike spill eller programmer, kan parasitten infisere systemet.
 • Virus kan også komme seg inn i datamaskinen ved hjelp av andre ondsinnede komponenter, som trojanere, ormer eller bakdører. De kommer inn i systemet uten brukerens godkjennelse.

De mest populære virusene på nettet

Det finnes tusenvis av ulike virus. Følgende eksempel illustrerer hvor skadelig virus kan være:

Trojan.LockScreen, også kjent som Tojan LockScreen, er et program som sprer ulike virus kategorisert som ransomware. Så snart en slik trojansk hest infiserer systemet legger det til forhåndsbestemte, kjørbare filer og andre komponenter som trengs for normal funksjonalitet av det tilknyttede viruset. Trojan.LockScreen spres normalt ved hjelp av villedende e-postmeldinger og infiserte vedlegg. Du kan imidlertid også bli infisert av slike nettrusler etter å ha klikket på en villedende popup-annonse som tilbyr oppdatering av programmer eller installasjon av «påkrevd» programvare. Viruset som spres ved hjelp av Trojan.LockScreen kan gi brukeren alvorlige problemer ettersom det er i stand til å kryptere alle filene på systemet.

Cryptowall er et virus som tilhører ransomware-kategorien. Denne parasitten er i stand til å endre viktige systeminnstillinger og blokkere hele PC-en. Det kan dessuten forårsake falske advarsler og kryptere alle filene dine. For å gi ofrene muligheten til å dekryptere de krypterte filene ber det om en løsesum. Ellers ødelegger det dekrypteringsnøkkelen og gjør at offeret mister alle filene sine. Slike virus kan fjernes fra systemet ved hjelp av en vel ansett antispyware, men dette hjelper ikke med å fjerne blokkeringen av filene.

Mystartsearch anses for å være en nettleserkaprer og et potensielt uønsket program. Det kan infiltrere datamaskinen uten at brukeren er klar over det ettersom det spres som en ekstrakomponent til andre programmer. Dette viruset er ikke aggressivt. Det kan imidlertid være veldig irriterende. Det kan forårsake ubeleiligheter ettersom det kan vise endrede søkeresultater som inneholder kommersielt innhold, som for eksempel annonser som leder brukerne til forhåndsbestemte nettsider og bannere. Det kan dessuten innhente ikke-personlig identifiserbar informasjon og overføre disse dataene til tredjeparter. Dersom du ønsker å få pålitelige søkeresultater bør du holde deg unna MyStartsearch.com.

Koobface er et veldig skadelig virus som brukes til å stjele personlig informasjon. Det har blitt spredt ved hjelp av sosiale nettverk som Facebook. Twitter og Yahoo Messenger. Så snart det infiltrerer systemet tar Koobface over cookies og bruker dem til å spore offeret. Det kan også brukes til å infisere datamaskinen med ytterligere malware. Brukeren kan ikke fjerne denne trusselen manuelt og oppdager dessuten ikke noe mistenkelig som avslører at datamaskinen er infisert.

Hvordan fjerne virus fra datamaskinen?

Virus kan oppdages og fjernes fra systemet ved hjelp av ulike metoder. Noen av dem anses ikke for å være aggressive, så du kan prøve å bli kvitt dem ved hjelp av manuell fjerning. Dersom du vil være sikker på at alle komponenter som tilhører trusselen er borte må du imidlertid installere en pålitelig antispyware. Vi anbefaler at du bruker et av følgende programmer som er i stand til å fjerne alle virus fra det infiserte PC-systemet: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. Vær oppmerksom på at selv det mest pålitelige antispyware-programmet av og til kan mislykkes i å fjerne viruset på grunn av at hackere stadig oppdaterer truslene sine. Utviklerne av antispyware oppdager ikke nødvendigvis disse endringene tidlig nok, så antispyware-programmet deres klarer ikke å finne alle infiserte filer. Dersom du plages med dette trenger du ikke å bekymre deg. Legg til spørsmålet ditt på Spør oss-siden og vi hjelper deg med å fjerne viruset helt kostnadsfritt.

De nyeste virusene som er lagt til databasen

Bli kvitt SmartWeb virus

Hva bør gjøres når SmartWeb-annonser dukker opp i nettleseren? < a class="more_link" href="http://viruset.no/smartweb-virus/">Mer
Adware Virus   September 15, 2017

Hva er annonser fra Adsupply

Hva bør gjøres når Adsupply-annonser dukker opp i nettleseren? < a class="more_link" href="http://viruset.no/annonser-fra-adsupply/">Mer
Adware Virus   September 15, 2017

Eliminere Safesurfs.net-virus

Safesurfs.net og hvorfor det kan være risikabelt å bruke det som standard søkemotor Safesurfs.net har kanskje et navn som høres pålitelig ut, men det er en nettinfeksjon du bør holde deg unna.< a class="more_link" href="http://viruset.no/safesurfs-net-virus/">Mer
Nettleserkaprer Virus   September 14, 2017

Virus database

September 14, 2017

Popcash.net

Hvorfor kan jeg se Popcash annonser? Popcash virus can gjøre livet ditt bittert fordi denne infeksjonen er nesten uoppdagelig.< a class="more_link" href="http://viruset.no/popcash-net-pop-up-virus/">Mer
September 14, 2017

Pro PC Cleaner

Hva er Pro PC Cleaner? Pro PC Cleaner er et program som kan dukke opp på< a class="more_link" href="http://viruset.no/pro-pc-cleaner/">Mer
September 14, 2017

Liveadexchanger.com annonser

Faktaen som vårt forskerteam har oppdaget angående Liveadexchanger annonser: Mange av oss bruker datamaskiner og nettlesere daglig og programmer som Liveadexchanger.com virus kan ødelegge erfaringhen helt.< a class="more_link" href="http://viruset.no/liveadexchanger-com-annonser/">Mer
September 12, 2017

New Tab Search

Hva er New Tab Search? New Tab Search er et nettlesertillegg utviklet av Visicom Media, og er kjent for MyStart, MyStart Toolbar og andre nettleserkaprere.< a class="more_link" href="http://viruset.no/new-tab-search/">Mer
September 12, 2017

You Have A ZEUS Virus

Truet av Zeus Virus? Varsler som «You Have A ZEUS Virus», kan sett av alarm klikke for de brukerne som har mindre teknologiske kunnskap og uvitende om at det er en felles strategi ansatt av kjeltringer. < a class="more_link" href="http://viruset.no/you-have-a-zeus-virus-tech-support-scam/">Mer
September 11, 2017

RevContent

Generell informasjon om RevContent: RevContent er et nettlesertillegg som innhenter informasjon om interessene dine ut fra nettleserhistorikken din og leverer utallige annonser i Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox og andre nettlesere.< a class="more_link" href="http://viruset.no/revcontent/">Mer
September 08, 2017

Online.io virus

Hva slags program er online.io? Mens du surfer på nettet er det ikke overraslemde at du kan ha kommet over mange programmer som online.io virus . Dette er et adware program. Derfor er det anbefalt og holde avstand fra dette programmet. Om det allerede har infiltrert operativsystemet så er det lite du kan gjøre for å redusere de negative effektene, med mindre du utryd... < a class="more_link" href="http://viruset.no/online-io-virus/">Mer
September 07, 2017

Screen Addict

Hvordan virker Screen Addict virus? Screen Addict er en nettleser add-on, som kun kan brukes på< a class="more_link" href="http://viruset.no/screen-addict/">Mer
September 07, 2017

Cerber v4.0 ransomware virus

Cerber 4.0 virus. Hva er nytt? Cerber 4.0 virus  har nettopp sluttet seg til RaaS samfunnet i midten av Oktober 2016. Sammen med Janus Cybercrime og Stampado, denne nye versjonen av Cerber virus familien kan bli funnet på det «mørke nettet», venter på nye partner i sin kriminalitet. Hvis du ikke har hørt om ransomware som en service før, bør du vite at d... < a class="more_link" href="http://viruset.no/cerber-v4-0-ransomware-virus/">Mer
September 05, 2017

“Error #268D3”-virus

Hvordan identifisere “Error #268D3”-viruset? Hvis datamaskinen blir infisert av “Error #268D3”-viruset begynner brukeren å< a class="more_link" href="http://viruset.no/error-268d3-virus/">Mer
September 05, 2017

Bing Omadresser virus

Bing Omadresser virus er en nettleser kaprer, som angriper bare de PC-brukere som søker på< a class="more_link" href="http://viruset.no/bing-redirect-virus/">Mer
September 04, 2017

NavSmart.info-virus

Kan jeg bruke NavSmart.info som startside? NavSmart.info-viruset kan se ut som et flott verktøy for å< a class="more_link" href="http://viruset.no/navsmart-info-virus/">Mer
September 04, 2017

Firefox redirect virus

Firefox omdirigere virus er en upålitelig søkemotor som er misbrukt av nettkriminelle til å< a class="more_link" href="http://viruset.no/firefox-redirect-virus/">Mer
September 01, 2017

Your computer has been locked

‘Your computer has been locked’ er et falskt varsel som er tett relatert til Ukash virus, som regel kategorisert som 'ransomware'.< a class="more_link" href="http://viruset.no/your-computer-has-been-locked/">Mer
September 01, 2017

MyAllSearch

MyAllSearch er en upålitelig søkemotor som er misbrukt av nettkriminelle til å< a class="more_link" href="http://viruset.no/myallsearch/">Mer
August 31, 2017

Ad.Adserverplus viruset

Ad.Adserverplus viruset er et plagsomt program, som vanskelig kan la seg ignorere Hvis den kommer seg inn i sin mål PC, vil den påvirke alle nettlesere som er installert der, inkludert Google Chrome, Mozilla Firefox og Internet Explorer.< a class="more_link" href="http://viruset.no/ad-adserverplus-pop-up-virus/">Mer
August 30, 2017

Zepto-virus

Zepto-viruset er en ny versjon av Locky ransomware Zepto ransomware er det nye Locky-viruset, og er nært beslektet det nylig lanserte Bart malware.< a class="more_link" href="http://viruset.no/zepto-virus/">Mer

Informasjon oppdatert: 2016-03-23

Kilde: http://www.2-spyware.com/viruses-removal

På andre språk

Programvare
Sammenlign
Lik oss på Facebook