Alvorlighetsgrad:  
  (99/100)

Fjern Petya-virus (oppdateringer Jun 2018 ) - Veiledning for fjerning

av Lucia Danes - -   PetrWrap | Type: Ransomware

Alt du trenger å vite om Petya-viruset

Petya virus

Petya-viruset er et ransomware-program som tar over brukerens datamaskin og låser filene på harddisken. Ransomware-trusselen kan være ekstremt skadelig og kan infisere enhver PC. Hovedofrene er imidlertid datamaskiner hos tyske selskaper. Dette ondsinnede programmet kommer inn i offerets datamaskiner i det skjulte og utfører ondsinnede aktiviteter uten at dataeieren engang mistenker at den er under trussel.

Petya krypterer filene med en veldig kompleks RSA-4095 og AES-256 algoritme, som brukes til militære formål. Slik kode er umulig å dekryptere uten en privat dekrypteringsnøkkel. Akkurat som Locky virus, CryptoWall virus og CryptoLocker lagrer denne ransomware-trusselen dekrypteringsnøkkelen på en ekstern server som kun kan nås ved å betale en løsesum til virusutviklerne.

Ulikt andre ransomware-programmer vil dette viruset starte PC-en på nytt, og når den startes opp igjen vises meldingen:

DO NOT TURN OFF YOUR PC! IF YOU ABORT THIS PROCESS, YOU COULD DESTROY ALL OF YOUR DATA! PLEASE ENSURE THAT YOUR POWER CABLE IS PLUGGED IN!

Selv om det kan se ut som en systemfeil er det faktisk bare en avledningsmanøver mens Petya-viruset krypterer brukerens filer i det stille. Dersom brukeren prøver å starte systemet på nytt eller filkrypteringen utføres, vil et blinkende rødt skjelett dukke opp på skjermen sammen med teksten “PRESS ANY KEY!”. Etter å ha trykket en tast vil et nytt vindu med en melding om løsesum vises. I denne meldingen bes offeret om å betale 0,9 bitcoins, noe som tilsvarer omtrent $400.

Dette er imidlertid prisen per datamaskin. Selskaper som har flere datamaskiner må derfor måtte betale tusenvis av dollar. Noe annet som skiller dette ransomware-programmet fra lignende trusler er at offeret får en hel uke på å betale løsesummen, i stedet for de vanlige 12-72 timene som andre virus har som frist.

Problemene med Petya ender ikke der. Så snart dette viruset kommer inn i systemet prøver det å overskrive oppstartsfilene i Windows, som kreves for å laste inn operativsystemet. Du vil dermed ikke kunne fjerne Petya-viruset fra datamaskinen med mindre du gjenoppretter dine MBR-innstillinger.

Selv om du klarer å fikse disse innstillingene og slette viruset fra systemet, vil dessverre filene dine forbli låste ettersom virusfjerning ikke dekrypterer de krypterte dokumentene, men bare sletter de infiserte filene. Fjerning av viruset er selvfølgelig nødvendig dersom du ønsker å fortsette å bruke datamaskinen din. Vi foreslår at du benytter et sofistikert og vel ansett antivirus-verktøy som Reimage Reimage Cleaner Intego for å eliminere Petya.

Petya virusPetya-virus

Hvordan spres dette viruset og hvordan kan det komme inn i datamaskinen min?

Petya-viruset spres normalt via søppelpost som inneholder en nedlastingslenke til en fil kalt “application folder-gepackt.exe” på Dropbox. Viruset aktiveres når den nevnte filen lastes ned og åpnes. Når du vet hvordan dette viruset spres har du kanskje allerede en anelse om hvordan du beskytter datamaskinen mot slike virusangrep.

Du må selvfølgelig være forsiktig når du åpner e-poster fra mistenkelige og ukjente kilder og som inneholder påstått relevant informasjon som ikke er tilknyttet din forventede korrespondanse. Du bør også unngå e-poster i søppelpostmappen siden flesteparten av e-posttilbydere automatisk filtrerer bort e-poster og plasserer mistenkelig innhold i denne kategorien.

Du bør imidlertid ikke stole helt og holdent på denne innebygde funksjonen ettersom potensielt skadelige e-poster kan komme gjennom filteret og ende opp i innboksen din. Sørg for at du installerer et vel ansett antivirus-program og holder det oppdatert. Det anbefales dessuten alltid at du har en sikkerhetskopi av systemet lagret på en ekstern disk, for nødstilfeller.

Petya virus

Hvordan fjerner jeg Petya-viruset fra PC-en min?

Som vi allerede har nevnt er det nødvendig å avinstallere Petya-viruset fra datamaskinen for å sørge for sikkerheten til fremtidige filer. Gjenoppretting av data fra eksterne disker kan dessuten kun utføres etter at viruset og alle tilknyttede parter er eliminert fra PC-en.

Ellers kan Petya infiltrere og låse filene også i disse eksterne plattformene. Du kan ikke fjerne Petya fra datamaskinen din via en enkel avinstalleringsprosess fordi dette ikke fungerer for et slikt ondsinnet program. Derfor må du slette viruset automatisk.

Dette bør gjøres ved hjelp av et vel ansett antivirus-program som oppdager og sletter viruset fra datamaskinen. Hvis du opplever problemer ved automatisk fjerning av viruset eller det blokkerer antivirus-programmet ditt fra å kjøre, kan du sjekke de detaljerte instruksjonene for virusfjerning som tilbys nedenfor denne artikkelen.

Tilbud
Gjør det nå!
Last ned
Reimage Fornøyd-
garanti
Last ned
Intego Fornøyd-
garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Hva gjør jeg hvis det mislykkes?
Hvis du ikke klarte å reparere virusskade ved bruk av Reimage Intego, , kan du sende inn et spørsmål til kundestøtte. Oppgi så mange detaljer som mulig.
Reimage Intego har en gratis, begrenset skanner. Reimage Intego tilbyr et mer grundig skann når du kjøper fullversjonen. Når gratisskanneren oppdager problemer, kan du fikse dem via manuell reparasjon, eller du kan kjøpe fullversjonen for å fikse dem automatisk.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Reimage, kan du prøve SpyHunter 5.
Alternativ programvare
Ulike programmer har forskjellig formål. Hvis du ikke klarte å fikse ødelagte filer med Intego, kan du prøve Combo Cleaner.
Petya-virus skjermbilde
Petya-virus skjermbildePetya-virus skjermbildePetya-virus skjermbildePetya-virus skjermbildePetya-virus skjermbilde
Petya-virus skjermbilde

Manuell Petya fjerningsguide for virus:

Fjern Petya ved hjelp av Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Start datamaskinen på nytt i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klikk Start Shutdown Restart OK.
  2. Når datamaskinen blir aktiv, trykker du F8 gjentatte ganger helt til du ser Advanced Boot Options-vinduet.
  3. Velg Safe Mode with Networking fra listen Velg 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Trykk Power-knappen i Windows innloggingsskjermen. Trykk og hold nede Shift, som er på tastaturet, og klikk Restart..
  2. Velg deretter Troubleshoot Advanced options Startup Settings og trykk Restart.
  3. Så snart datamaskinen din blir aktiv, velger du Enable Safe Mode with Networking i Startup Settings-vinduet. Velg 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Fjerne Petya

  Logg inn på den infiserte kontoen og start nettleseren. Last ned Reimage Reimage Cleaner Intego eller et annet legitimt antispionvare-program. Oppdater det før du kjører et fullstendig systemskann og fjerner ondsinnede filer som tilhører ransomware-programmet og fullfør fjerning av Petya.

Dersom ransomware-programmet blokkerer Safe Mode with Networking, kan du prøve følgende metode.

Fjern Petya ved hjelp av System Restore

 • Steg 1: Start datamaskinen på nytt i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klikk Start Shutdown Restart OK.
  2. Når datamaskinen blir aktiv, trykker du F8 gjentatte ganger helt til du ser Advanced Boot Options-vinduet.
  3. Velg Command Prompt fra listen Velg 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Trykk Power-knappen i Windows innloggingsskjermen. Trykk og hold nede Shift, som er på tastaturet, og klikk Restart..
  2. Velg deretter Troubleshoot Advanced options Startup Settings og trykk Restart.
  3. Så snart datamaskinen din blir aktiv, velger du Enable Safe Mode with Command Prompt i Startup Settings-vinduet. Velg 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Gjenopprett systemfilene og innstillingene
  1. Så snart Command Prompt-vinduet dukker opp, angir du cd restore og klikker Enter. Skriv inn 'cd restore' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  2. Skriv inn rstrui.exe og trykk Enter igjen.. Skriv inn 'rstrui.exe' uten hermetegn og trykk 'Enter'
  3. Når et nytt vindu dukker opp, klikker du Next og velger et gjennopprettingspunkt før infiltreringen av Petya. Etter å ha gjort dette, klikker du på Next. Når 'System Restore'-vinduet dukker opp, velger du 'Next' Velg gjenopprettingspunktet ditt og klikk 'Next'
  4. Klikk Yes for å starte systemgjenoppretting. Klikk 'Yes' og start systemgjenoppretting
  Så snart du gjenoppretter systemet til en tidligere dato, bør du laste ned og skanne datamaskinen med Reimage Reimage Cleaner Intego og sørge for at fjerning av Petya er fullført.

Til slutt bør du alltid tenke på beskyttelse mot crypto-ransomware. For å beskytte datamaskinen din mot Petya og annet ransomware bør du benytte en vel ansett anti-spionvare, som Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes.

Ikke la myndighetene spionere på deg

Myndighetene har en tendens til å spore brukerdata og spionere på innbyggerne sine, og dette er noe du bør ha i bakhodet. Vi anbefaler dessuten at du leser mer om tvilsom praksis for datainnhenting. Sørg for anonymitet på nettet, og unngå sporing eller spionering.

Du kan velge en helt annen lokasjon når du er på nettet, og få tilgang til alt innhold uten å bli stanset av geografiske begrensninger. Du kan surfe helt trygt på nettet uten risiko for å bli hacket ved bruk av et Private Internet Access VPN.

Kontroller informasjonen som er tilgjengelig for myndigheter og andre parter, og surf på nettet uten å bli spionert på. Selv om du ikke er involvert i ulovlige aktiviteter eller stoler på tjenestene og plattformene du bruker, bør du være forsiktig og ta forholdsregler ved å bruke en VPN-tjeneste.

Sikkerhetskopier filer til senere, i tilfelle malware-angrep

Databrukere kan oppleve tap av dokumenter og andre problemer på grunn av nettinfeksjoner. Programvareproblemer skapt av malware eller direkte datatap på grunn av kryptering kan føre til problemer eller permanent skade på enheten din. Når du har oppdaterte sikkerhetskopier, kan du enkelt gjenopprette filene dine etter slike hendelser.

Det er nødvendig å oppdatere sikkerhetskopiene dine etter eventuelle endringer på enheten. På denne måten kan du starte på nytt fra der du var da du mistet data på grunn av malware-angrep, problemer med enheten eller annet. Sørg for å gjøre det til en vane å ta daglige eller ukentlige sikkerhetskopier.

Når du har tidligere versjoner av alle viktige dokumenter eller prosjekter, kan du unngå mye frustrasjon og store problemer. Sikkerhetskopier er praktisk når malware dukker opp ut av det blå. Bruk Data Recovery Pro for å gjenopprette systemet ditt.

Om forfatteren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforsker

Dersom denne kostnadsfrie fjerningsveiledningen har hjulpet deg og du er fornøyd med vår tjeneste, ber vi deg om å vurdere å foreta en donasjon for å holde tjenesten ved like. Selv det minste beløp blir satt pris på.

Kontakt Lucia Danes
Om selskapet Esolutions

Kilde: https://www.2-spyware.com/remove-petya-virus.html
Veiledning for sletting på andre språk

Din mening om Petya virus